Με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της G8 στο Τογιάκο της Ιαπωνίας.
Μετά τη συνάντηση, ο Ρώσος προεδρικός σύμβουλος, Σεργκέι Πριχόντκο, τόνισε το θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, πρόσθεσε όμως ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής ασπίδας, που αποτελεί μείζον θέμα στο οποίο οι δύο πρόεδροι διαφωνούν.
Ο Ντ. Μεντβέντεφ προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι η εγκατάσταση στοιχείων της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στη Λιθουανία θα ήταν «απαράδεκτη», δήλωσε ο Σ. Προχόντκο. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την σοβαρή του ανησυχία για τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο σχετικά με συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Λιθουανίας για ενδεχόμενη εγκατάσταση βάσης αναχαιτιστικών πυραύλων στη βαλτική χώρα.
Όπως έγινε γνωστό, ο εμπειρογνώμονας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Ρουντ, μετέβη "διακριτικά" στη Λιθουανία τον περασμένο μήνα, για να βολιδοσκοπήσει εάν το Βίλνιους θα δεχόταν την εγκατάσταση συστημάτων αναχαίτισης σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την Πολωνία.
Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την απουσία ουσιαστικής προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για την ασπίδα. «Έχουμε την εντύπωση ότι οι σωστές ιδέες που διατυπώθηκαν στη σύνοδο δεν υλοποιούνται», δήλωσε ο Σ. Πριχόντκο.
Ο Ντ. Μεντβέντεφ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαφωνούν για την αντιπυραυλική ασπίδα και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. «Επιθυμούμε συμφωνία στα θέματα αυτά», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «πιθανότητες συνεννόησης».
Στις δηλώσεις του, ο Σ. Πριχόντκο ανέφερε ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και ανοικτές, αλλά σε ορισμένες στιγμές, "κρίσιμες". Πάντως, «ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί ότι το ισοζύγιο των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ είναι αναμφίβολα θετικό», δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου.
Οι δύο πρόεδροι δήλωσαν επίσης ότι θα συνεργαστούν στα θέματα των πυρηνικών του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Τζορτζ Μπους υπογράμμισε, ότι στο θέμα του Ιράν «συνεργαστήκαμε στενά στο παρελθόν (με τη Ρωσία) και θα συνεχίσουμε (να το κάνουμε)» προκειμένου να πείσουμε την Τεχεράνη να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.
«Υπάρχουν θέματα στα οποία σημειώνουμε πρόοδο, όπως εκείνα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας», δήλωσε από την πλευρά του ο Μτ. Μεντβέντεφ.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που συναντώνται οι δύο άνδρες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντ. Μεντβέντεφ. Πολιτικοί παρατηρητές ανέφεραν ότι όσον αφορά στον κ. Μεντβέντεφ έως τώρα έχουν διαπιστώσει διαφορές στο ύφος και όχι στην ουσία με τον προκάτοχό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι ηπιότεροι τρόποι του νέου προέδρου μπορεί μεν να επικροτούνται από τους δυτικούς ηγέτες, εκείνος όμως δεν παραλείπει να τονίσει ότι στην πράξη θα προασπίσει τα συμφέροντα τη Ρωσίας το ίδιο σθεναρά με τον κ. Πούτιν.
Η σημερινή ατζέντα του κ. Μεντβέντεφ περιλαμβάνει επίσης συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο ¶νγκελα Μέρκελ, το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, και το Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν.
Πηγές: Αssociated Press, Γαλλικό Πρακτορείο