Διεθνείς αντιδράσεις για τη σύλληψη του Κάρατζιτς

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008 09:51
UPD:15:59
A- A A+

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα θύματα που περίμεναν 13 χρόνια να οδηγηθεί ο Κάρατζιτς ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-Μουν για τη σύλληψη, το βράδυ της Δευτέρας, του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία στη Βοσνία.

Βρετανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, χαιρέτισε τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, εκτιμώντας ότι η σύλληψη αυτή θα ανοίξει το δρόμο για «ένα καλύτερο μέλλον για τη Σερβία».

«Είναι μια καλή είδηση. Χαίρομαι που οι σερβικές αρχές κατάφεραν να συλλάβουν τον Κάρατζιτς που διέφευγε εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια. Η σύλληψη αυτή θα θέσει τέλος σε δεκαετίες διενέξεων στην περιοχή και θα ανοίξει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον, για τη Σερβία και την περιοχή, εντός της Ευρώπης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ολλανδία

Η Ολλανδία, μια χώρα που μπλοκάρει την προσέγγιση της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαιρέτισε απόψε το «πελώριο βήμα προς τα εμπρός» που έκανε το Βελιγράδι με τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

«Θα πρέπει να δούμε τις επόμενες εβδομάδες τον αντίκτυπο που θα έχει όσον αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με τη Σερβία. Είναι βέβαιο ότι η σύλληψη του Κάρατζιτς αποτελεί ένα πελώριο βήμα προς τα εμπρός», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Σερβία υπέγραψε στα τέλη Απριλίου τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ, η οποία όμως θα τεθεί ουσιαστικά σε ισχύ μόνο όταν το Βελιγράδι «συνεργαστεί πλήρως» με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η Ολλανδία είναι η τελευταία χώρα - μαζί με το Βέλγιο, σε μικρότερο βαθμό - που αντιδρά στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας επικαλούμενη την έλλειψη «πλήρους συνεργασίας».

Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προεδρεύει της ΕΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

«Η σύλληψη αυτή αποδεικνύει με σαφήνεια τη θέληση της νέας κυβέρνησης του Βελιγραδίου να φέρει τη Σερβία κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να συμβάλλει στην προσπάθεια για την ειρήνευση και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», ανέφερε ο Σαρκοζί σε ανακοίνωσή του.

«Τα πράγματα θα είναι ευκολότερα, αλλά ας μην προδικάσουμε τίποτα» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ η χώρα του οποίου το εξάμηνο αυτό ασκει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. «Ο Κάρατζιτς συνελήφθη αλλά όχι ο Μλάντιτς» πρόσθεσε.

Γερμανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε τη σύλληψη του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας «ιστορική στιγμή». «Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή. Τα θύματα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα παραμείνουν ατιμώρητες. Η σύλληψή του Κάρατζιτς είναι μια καλή είδηση για όλα τα Βαλκάνια» τονίζει μεταξύ άλλων η κ. Μέρκελ δήλωσή της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, έκανε λόγο για «ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της ΕΕ».

HΠΑ

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Λευκός Οίκος για τη σύλληψη του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με τη σύλληψη αυτή αποδίδεται σεβασμός στα θύματα των εγκλημάτων που έγιναν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την κυβέρνηση της Σερβίας και τις ευχαριστίες μας σε εκείνους που έκαναν την επιχείρηση με επαγγελματισμό και θάρρος», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η στιγμή της σύλληψης, λίγες μέρες πριν από την επέτειο της σφαγής περισσοτέρων από 7000 Βόσνιων στη Σρεμπρένιτσα, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων των αγριοτήτων ενός πολέμου, που οι δράστες τους θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

NATO

«Καλά νέα» χαρακτήρισε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς. «Εφόσον αυτή η πληροφορία επιβεβαιωθεί, πρόκειται πραγματικά για καλά νέα για τη διεθνή κοινότητα και είναι μια καλή είδηση, την οποία περιμέναμε αρκετό καιρό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

«Αυτά είναι καλά νέα ως προς το τι περιμέναμε από τη Σερβία. Πρέπει να τα δούμε θετικά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

Oλι Ρεν

Ο ευρωπαίος επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι η σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι ένα «σημαντικό επίτευγμα» στο πλαίσιο των προσπαθειών της Σερβίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρόκειται σίγουρα για σημαντικό επίτευγμα αναφορικά με τη συνεργασία της Σερβίας με το διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης να συνεργαστεί πλήρως με το δικαστήριο», δήλωσε ο Όλι Ρεντ.

«Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Σερβίας», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, επισημάνοντας ότι θα συζητήσει τα επόμενα βήματα στις σχέσεις με το Βελιγράδι, με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που θα συναντηθούν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, αλλά και με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών.

Χαβιέρ Σολάνα

Η σύλληψη του ανθρώπου που καταζητείτο επειδή σχεδίασε και διέταξε τις χειρότερες θηριωδίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνει ότι το Βελιγράδι συνεργάζεται πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα για το Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Βέλγιο

Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Ντε Γκουχτ σε δηλώσεις του χαιρετίζει την σύλληψη του Κάρατζιτς και απευθύνει έκκληση προς το Βελιγράδι να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη σύλληψη και του Ράτκο Μλάντιτς. Τη σύλληψη χαιρετίζει και η Ολλανδία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Βουλγαρία

Στη Σόφια, ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου της Βουλγαρίας Σόλομον Πάσι, χαρακτήρισε τη σύλληψη του Κάρατζιτς «ανακούφιση για την Ευρώπη», τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό θα επιταχύνει την ενσωμάτωση της Σερβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου στις ευρωπαϊκές δομές.

Ουγγαρία

Και η υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Κίνγκα Γκοντζ χαιρέτισε τη σύλληψη και ανέφερε ότι πρόκειται για μία «καθαρή ένδειξη» που έστειλε το Βελιγράδι προς την ΕΕ.

Διαδήλωση υπερεθνικιστών στη Σερβία

Περίπου πενήντα υπερεθνικιστές, ορισμένοι εκ των οποίων φορούν κουκούλες, συγκεντρώθηκαν απόψε έξω από την έδρα του δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου στο Βελιγράδι διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων.

Οι διαδηλωτές, υποστηρικτές του υπερεθνικιστικού κινήματος Ομπραζ, ήταν περικυκλωμένοι από αστυνομική δύναμη τετραπλάσια σε αριθμό από τους ίδιους, σύμφωνα με τις εικόνες που πρόβαλε το τηλεοπτικό κανάλι Β92.

Ενθουσιασμός στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Πολίτες συγκεντρώθηκαν σε κεντρικούς δρόμους του Σαράγεβο για να γιορτάσουν για τη σύλληψη του Κάρατζιτς. «Αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί, βλέπεις οι άνθρωποι γιορτάζουν παντού», δήλωσε ο Φαντίλ Μπίτσο, κάτοικος του Σαράγεβο. «Τηλεφώνησα και ξύπνησα όλους τους συγγενείς μου», πρόσθεσε ο κάτοικος του Σαράγεβο.

Πολλοί οδηγοί βγήκαν με τα αυτοκίνητά τους, κορνάροντας στους δρόμους, ενώ η κρατική ραδιοφωνία της Βοσνίας μεταδίδει αποσπάσματα ομιλιών του Κάρατζιτς, όταν ήταν αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας, στον πόλεμο εναντίον μουσουλμάνων και Κροατών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή