Ε.Ε.: Προτεραιότητα της γαλλικής προεδρίας η ένταξη της Σερβίας

Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2008 11:00
A- A A+

Η Γαλλία θα συνηγορήσει ούτως ώστε η Ενδιάμεση Συμφωνία (σ.σ. το κομμάτι που σχετίζεται με τον τομέα του εμπορίου της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης) με τη Σερβία να τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, διότι η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας, δήλωσε - σε αποκλειστική συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούνγκ» - ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ζαν Πιέρ Ζουαγιέ.

«Ο,τι είναι αναγκαίο για να «ξεμπλοκάρει» η συμφωνία θα γίνει, λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα που έρχονται από τις σερβικές αρχές", υπογράμμισε, χαιρετίζοντας τη σύλληψη του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ως ένα από τα σημάδια της αποφασιστικότητας της νέας σερβικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Ζουαγιέ, επισήμανε, εξάλλου, ότι η Ολλανδία και το Βέλγιο θεωρούν ότι νέα σημάδια είναι αναγκαία προκειμένου η Ε.Ε. να υιοθετήσει μια πιθανή, νέα απόφαση στην κατεύθυνση του «ξεπαγώματος» της συμφωνίας με τη Σερβία. Μάλιστα, τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες προϋποθέσεις (για τη Σερβία) εφόσον η υποχρέωση για συνεργασία με το ΔΠΔ εκπληρωθεί.

Όσο για το ευρωπαϊκό μέλλον των βαλκανικών χωρών, ο κ. Ζουαγιέ επισήμανε ότι η προσοχή είναι στραμμένη στην Κροατία και τη Σερβία και «η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί να δει πρόοδο σε αυτά τα δύο πεδία», καθώς αυτές οι δύο χώρες έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Ερωτηθείς για το εάν η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα αποτελέσει προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, (όπως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε πριν από έξι μήνες στις Βρυξέλλες), ο κ. Ζουαγιέ υπογράμμισε ότι το θέμα «απαιτεί» ιδιαίτερη προσοχή. «Η Σερβία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε., όπου οι περισσότερες χώρες - μέλη έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. «Πρέπει να υπάρξει συνάφεια μεταξύ των επιθυμιών της Σερβίας και της θέσης των περισσότερων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο κ. Ζουαγιέ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή