Βουλή: «Πέρασε» η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2008 13:44
UPD:20:46
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

A- A A+

Με ψήφους 51 υπέρ έναντι 48 κατά, το Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής, υιοθέτησε σήμερα την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων.

Τροπολογίες με χορήγηση νέων αυξήσεων...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τη νέα Αρχή καταπολέμησης του βρόμικου χρήματος, καθώς και στην τροπολογία για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ αλλά και στις αποδοχές των δικαστικών κατέθεσε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, για τους δικαστικούς ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Ειδικότερα, η Επιτροπή κατά του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος προβλέπεται να έχει διετή και όχι τριετή θητεία, όπως προβλεπόταν αρχικά, κάτι, που όπως ανέφερε, γίνεται, «για να αξιολογηθεί το όλο σύστημα».

Όσον αφορά τους δικαστικούς, η νέα διατύπωση χορηγεί περαιτέρω αυξήσεις στους προέδρους πρωτοδικών και άλλους κλάδους που, ελλείψει κενών θέσεων, δεν έχουν προαχθεί στον επόμενο βαθμό, έχοντας συμπληρώσει διπλάσιο χρόνο από τον απαιτούμενο για προαγωγή. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ στη θέση της διάταξης που όριζε πως οι αυξήσεις τους θα κρίνονταν με βάση και «την πορεία του κρατικού Προϋπολογισμού» η νέα διατύπωση, θέλει τις αποδοχές να συναρτώνται με «τα περιθώρια του κρατικού Προϋπολογισμού».

Επίσης, προστίθεται πως «το ύψος του συνόλου των αποδοχών, δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τις αποδοχές που προβλέπουν οι εθνικές γενικές, κλαδικές, ή ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Ο κ. Αλογοσκούφης, τόνισε ότι η Διϋπουργική Επιτροπή των Δ.Ε.Κ.Ο. μπορεί να καθορίζει με απόφασή της το ανώτατο ποσοστό του συνόλου των αυξήσεων των μισθών των εργαζομένων στις ζημιογόνες ή επιχορηγούμενες Δ.Ε.Κ.Ο. Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται με κριτήριο την τρέχουσα αύξηση του πληθωρισμού, την οικονομική κατάσταση κάθε επιχείρησης, τα περιθώρια του κρατικού Προϋπολογισμού.

Πακέτο αλλαγών στις ΔΕΚΟ από φθινόπωρο

Τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ μετά την τροπολογία για θέσπιση πλαφόν στις μισθολογικές αυξήσεις συζήτησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση οι υπουργοί Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Πακέτο αλλαγών σε επίπεδο διοίκησης αλλά και διαχείρισης θα ακολουθήσει την ψήφιση της τροπολογίας για τις μισθολογικές αυξήσεις στις ΔΕΚΟ για τις ελλειμματικές επιχειρήσεις του Δημοσίου.

Στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Αλογοσκούφη με τον υπουργό Μεταφορών κ. Κωστή Χατζηδάκη συζητήθηκαν οι νέες αλλαγές που ετοιμάζονται από το φθινόπωρο στις οποίες περιλαμβάνεται και το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ το οποίο εκπονεί το υπουργείο Μεταφορών.

Εκτός από τη λειτουργία των συστημάτων εσωτερικών ελέγχων που αναμένεται να περιστείλει την σπατάλη σε επίπεδο προμηθειών και να βοηθήσει την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού ανοίγει και πόρτα του ιδιωτικού τομέα σε επίπεδο διοίκησης.

Συγκεκριμένα στη διάταξη που θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο και θα προβλέπει την επέκταση του νόμου για τις ΔΕΚΟ στα δημόσια νοσοκομεία και τους ΟΤΑ θα περιλαμβάνεται και διάταξη που θα επιτρέπει την πρόσληψη στις δημόσιες επιχειρήσεις στελεχών από την αγορά. Τα στελέχη αυτά θα μπορούν να καταλαμβάνουν οποιαδήποτε διοικητική θέση ανατρέποντας την εσωτερική «επετηρίδα». Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα να καταλαμβάνει τις θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου το ίδιο άτομο.

Παράλληλα εξετάζεται και η ενοποίηση της διαχείρισης του σωρευμένου χρέους των δημοσίων επιχειρήσεων αλλά και της διαχείρισης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν πολλές ελλειμματικές ΔΕΚΟ κάτω από εξειδικευμένους φορείς του Δημοσίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή