Η διαφθορά είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2008 20:49

A- A A+

Η απόφαση του εποπτικού συμβουλίου να προχωρήσει σε αγωγές εναντίον του πρώην Δ.Σ. της Siemens είναι χωρίς προηγούμενο στη γερμανική ιστορία.

«Στο εποπτικό συμβούλιο της Siemens δεν έμενε τίποτε άλλο από το να σύρει στα δικαστήρια το πρώην Δ.Σ., διότι διαφορετικά θα καθίστατο η ίδια η εταιρεία υπόχρεη καταβολής αποζημίωσης», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Η απόφαση... αντικατοπτρίζει απλώς την ισχύουσα νομοθεσία. Οποιος προκαλεί παράνομα ζημία, αυτός οφείλει να πληρώσει. Δεν πρόκειται δηλαδή για ειδική διάταξη που αφορά τους μάνατζερ, αλλά για γενική αρχή του γερμανικού δικαίου», καταλήγει η Süddeutsche Zeitung.

Για πολλά χρόνια ο Χάινριχ φον Πίρερ (επάνω, πρώτος αριστερά στην πινακοθήκη του πρώην Δ.Σ.) ήταν κάτι σαν εικόνα της γερμανικής οικονομίας. Οι σχέσεις του με την πολιτική ήταν πολύ στενές. Πρόσφερε τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες σε πρώην και νυν καγκελάριους, τους Χέλμουτ Κολ και Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά και στην κυρία Μέρκελ. Μέχρις ότου ξέσπασε το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Τώρα ο Χάινριχ φον Πίρερ πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του, για σοβαρά λάθη και παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Μαζί με αυτόν και άλλα 10 ανώτατα στελέχη της Siemens. Αλλωστε, όπως υπογραμμίζει η Frankfurter Rundschau, άλλες επιδόσεις αναμένεις με τέτοιες υπέρογκες αμοιβές.

Εκτός από το 1,3 δισ. ευρώ που χάθηκε σε μαύρα κανάλια, η εταιρεία πλήρωσε και 1,9 δισ. ευρώ για τη δικαστική διαλεύκανση του σκανδάλου. Για όλα αυτά, αν δεν φέρει ευθύνη το Δ.Σ. μιας εταιρείας, τότε ποιος άλλος μπορεί να ευθύνεται;

Το ότι δεν υπάρχουν ακόμη χειροπιαστές αποδείξεις για την ποινική ευθύνη των πρώην ισχυρών της Siemens δεν απαλείφει τις όποιες άλλες ευθύνες. Γιατί, όπως δήλωσε ο συνήγορος του Ράινχαρντ Σίκατζεκ, Ούβε φον Σάαλφεντ, «ένα σύστημα διαφθοράς μπορεί να λειτουργεί, μόνο όταν η ηγεσία, είτε του επιμέρους εμπορικού τομέα είτε ολόκληρης της εταιρείας, το επιτρέπει. Και ιδιαίτερα όταν διατείνεται ότι "δεν χρειάζεται να είναι κανείς και τόσο ψείρας"».

Η επόμενη πράξη με πολλές συνέχειες θα παιχτεί στις αίθουσες των αστικών δικαστηρίων, και θα στείλει μήνυμα στους μάνατζερ που ίσως σκεφτούν μελλοντικά να βάλουν άλλους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για να μη λερώσουν τα δικά τους χέρια.

«Φαίνεται ότι η περίπτωση της Siemens συνιστά πια δικαστικό προηγούμενο και θα αλλάξει την κουλτούρα της ηγεσίας των επιχειρήσεων στη Γερμανία. Ασφαλώς δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια πλήρη νίκη, διότι ο όμιλος Siemens κινείται με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων», επισημαίνει η Frankfurter Rundschau.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή