Ανοιξε η αυλαία των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων

Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2008 16:40
UPD:09/08/2008 00:16
REUTERS

A- A A+

Με φαντασμαγορικό τρόπο άνοιξε λίγο μετά τις 15:00 (ώρα Ελλάδος) η αυλαία των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, την εντυπωσιακή « Φωλιά του Πουλιού».

Παρόντες στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν κ.α.

Μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Κίνας, η τελετή άρχισε με αναφορές στη τέχνη της τυπογραφίας που εφευρέθηκε στη χώρα και στο κέντρο του Σταδίου ξετυλίχθηκε ένας τεράστιος πάπυρος με παραστάσεις της παραδοσιακής κινεζικής τέχνης.

Οι 91.000 θεατές μέσα στο Στάδιο, και δισεκατομμύρια από τους τηλεοπτικούς δέκτες τους παρακολούθησαν ένα ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κίνας, στο οποίο συμμετείχαν 20.000 καλλιτέχνες.

Εντυπωσιακή ήταν η αναπαράσταση του «δρόμου του Μεταξιού», της διαδρομής που ένωνε την Κίνα με τον Δυτικό Κόσμο πριν από 2.000 χρόνια. Ο διεθνούς φήμης πιανίστας Λανγκ Λανγκ έπαιξε συνοδευόμενος από την πεντάχρονη Μουζί Λι και ακολούθησαν οι θεματικές ενότητες «Φύση» και «Ονειρο», με 2.008 γνώστες της παραδοσιακής πολεμικής τέχνης Τάιτζικουαν. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η τεράστια σφαίρα που συμβολίζει τη Γη. «Αναδύθηκε» από τα «έγκατα» του σταδίου. Εχει διάμετρο 30 μέτρα, βάρος 400 τόνους και ανυψώνεται με ταχύτητα 12 μέτρων το λεπτό.

Η Σάρα Μπράιτμαν τραγούδησε το "You and me" με τον Κινέζο σταρ Λιου Γκούανγκ.

Γύρω στις 7 το απόγευμα η τελετή ολοκληρώθηκε με επίδειξη πυροτεχνημάτων, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος, πρώην αθλητής της γυμναστικής και τρεις φορές κάτοχος του χρυσού μεταλλίου Λι Νινγκ, άναψε τον ολυμπιακό πυρσό στο Στάδιο με τη φλόγα που άναψε στις 24 Μαρτίου στην αρχαία Ολυμπία. Ο πρωταθλητής ανυψώθηκε με ειδικό μηχανισμό κι έκανε εναερίως το γύρο του σταδίου.

Μία ώρα μετά την έναρξη της τελετής ακολούθησε η παρέλαση των 204 αθλητικών αντιπροσωπειών και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο κήρυξε την επίσημη έναρξη των Αγώνων.

Ο χρυσός ολυμπιονίκης του τζούντο Ηλίας Ηλιάδης ήταν ο πρώτος αθλητής που πάτησε το πόδι του μέσα στη «Φωλιά του Πουλιού», ανοίγοντας το «χορό» της παρέλασης των αθλητών, υπό τις ιαχές του πλήθους και με μουσική υπόκρουση από ορχήστρες από πέντε Ηπείρους.

Στους τρίτους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιούνται στην Ασία, μετά το Τόκιο το 1964 και τη Σεούλ το 1988, θα διαγωνιστούν περίπου 11.000 αθλητές από 204 χώρες (204 και όχι 205 μετά την ακύρωση της συμμετοχής του Μπρουνέι) -αριθμός ρεκόρ, ωστόσο, στην ιστορία των Αγώνων- σε 28 αθλήματα για 302 χρυσά μετάλλια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις