Επικίνδυνη κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Ν. Οσετία

Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2008 20:39
UPD:09/08/2008 02:11
A- A A+

Επικίνδυνα έχουν κλιμακωθεί οι συγκρούσεις στη Νότια Οσετία, με τη Ρωσία να παρεμβαίνει στην ένοπλη αντιπαράθεση Γεωργιανών δυνάμεων και αυτονομιστών, στέλνοντας στρατεύματα στην περιοχή και τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πάνω από 1.400 αμάχους νεκρούς.

Ρωσικά πρακτορεία που επικαλούνταν εκπρόσωπο του υπουργείου ¶μυνας της χώρας μετέδωσαν πως άρματα μάχης και μονάδες ρωσικού πυροβολικού κατέστρεψαν θέσεις Γεωργιανών γύρω από το Τσχίνβαλι, την πρωτεύουσα της αποσχισθείσας από τη Γεωργία επαρχία.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο τον πρόεδρο της Νότιας Οσετίας Εντουαρντ Κοκόιτι, μετέδωσε πως περισσότεροι από 1400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην επαρχία από τη γεωργιανή επίθεση

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνοτήτων της περιοχής μιλώντας στο πρακτορείο RIA έκανε λόγο για πάνω από 1.000 πολίτες νεκρούς σε ολονύχτιους βομβαρδισμούς των γεωργιανών δυνάμεων στο Τσχίνβαλι.

Από την άλλη πλευρά, ο γραμματέας του Γεωργιανού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο πως πολλοί Γεωργιανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό της αεροπορικής βάσης Μαρνεούλι (ανατολικό τμήμα της Γεωργίας) από τη ρωσική πολεμική αεροπορία,

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας υποστήριξε πως η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε και τη γεωργιανή στρατιωτική βάση του Βαζιάνι κοντά στην Τιφλίδα.

«Η Ρωσία μας κάνει πόλεμο στο έδαφος μας» δήλωσε ο Γεωργιανός πρόεδρος Σαακασβίλι στο CNN και ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε πως πάνω από 10 Ρώσοι, μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στη Νότια Οσετία σκοτώθηκαν και περίπου 30 τραυματίστηκαν.

Eκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών απηύθυνε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/08/1549312.htm http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/08/1549312.htm , ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται και πάλι εκτάκτως στις 22:00 (ώρα Ελλάδος).

Για την κατάσταση στη Νότια Οσετία συζήτησαν ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν και Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους πριν από το γεύμα που παρατέθηκε από την Κίνα για τους ηγέτες των ξένων χωρών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή