Σαακασβίλι: Εάν η Ρωσία μείνει ατιμώρητη όλος ο κόσμος θα έχει προβλήματα

Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2008 18:50
A- A A+

Εάν η Ρωσία μείνει ατιμώρητη μετά τη στρατιωτική επίθεσή της στη Γεωργία «ολόκληρος ο κόσμος θα έχει προβλήματα» δήλωσε ο Γεωργιανός πρόεδρος, Μιχαήλ Σαακασβίλι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Αυτή τη στιγμή δεν διακυβεύεται η Γεωργία, μολονότι για μένα η Γεωργία έχει σημασία. Είναι οι αξίες, οι αρχές και η παγκόσμια τάξη» πρόσθεσε. «Είμαστε μια χώρα αφοσιωμένη στην ελευθερία που αυτή τη στιγμή υφίσταται μια επίθεση. Η Ρωσία μας πολεμά στο ίδιο μας το έδαφος και είμαστε σε κατάσταση αυτοάμυνας απέναντι σε ένα μεγάλο και ισχυρό γείτονα» συνέχισε.

Ο Σαακασβίλι συνέκρινε την εισβολή των ρωσικών αρμάτων στη χώρα του με την εισβολή του σοβιετικού στρατού στο Αφγανιστάν το 1979 αλλά και με την επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία το 1968. "Η Γεωργία δέχεται επίθεση και τα ρωσικά άρματα φτάνουν. Από χθες έχουμε αδιάκοπους βομβαρδισμούς που πλήττουν εσκεμμένα τους αμάχους", είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη ότι η σύγκρουση δεν οφείλεται στην επιθυμία μιας περιοχής να αποσχισθεί αλλά στην προσέγγισε της Τιφλίδας με τη Δύση.

«Η Ρωσία το προετοίμαζε εδώ και χρόνια. Συγκέντρωνε στρατεύματα στα σύνορά μας εδώ και τέσσερις μήνες και δεν το έκρυψε. Δεν είναι ικανοποιημένοι από την προσέγγισή μας με τις ΗΠΑ, με το ΝΑΤΟ και γενικότερα με τη Δύση (...) Υποφέρουμε σήμερα επειδή θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι και θέλουμε να είμαστε μια πολυεθνική δημοκρατία που θα ανήκει σε όλες τις εθνότητες» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Γεωργιανό πρόεδρο η Ρωσία επέλεξε προσεκτικά την στιγμή της επέμβασης, σε μια εποχή που όλος ο κόσμος ασχολείται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. "Μια τέλεια στιγμή για να επιτεθεί σε μια μικρή χώρα", είπε, διευκρινίζοντας ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γεωργίας, μιας χώρας πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, "δεν είναι συγκρίσιμες" με τις ρωσικές.

Ο Σαακασβίλι είπε ότι υπήρξε και ο ίδιος μάρτυρας βομβαρδισμού από τη ρωσική αεροπορία. "Το είδα με τα μάτια μου, βρισκόμουν εκεί (...) και δύο ρωσικά αεροπλάνα κατέβηκαν πολύ χαμηλά σε μια αγορά την ώρα της κοσμοσυρροής, το απόγευμα, και χτύπησαν το πλήθος των ανθρώπων. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες", κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή