Τζορτζ Μπους: Δυσανάλογη η απάντηση της Ρωσίας

Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί
Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2008 09:05
A- A A+

Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί σήμερα το πρωΐ κατά στρατιωτικών στόχων κοντά στην πρωτεύουσα της Γεωργίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας, οι Ρώσοι βομβάρδισαν μία στρατιωτική βάση και μία εγκατάσταση ραντάρ κοντά στη Τιφλίδα. Οι εκρήξεις έγιναν αισθητές στην γεωργιανή πρωτεύουσα.

«Υπήρξαν δύο βομβαρδισμοί. Ένας κατά της στρατιωτικής βάης Κοτζόρι κι άλλος ένας στο όρος Μαχάτα. Εξ όσως γνωρίζω δεν υπάρχουν απώλειες», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σότα Ουτιασβίλι.

Κατά τον ίδιο, η πρώτη επίθεση έπληξε τη βάση ενός τάγματος των ειδικών δυνάμεων, που στρατωνίζονται στην κοινότητα Κοτζόρι, 10 χλμ από το Τμπιλίσι, ενώ από τη δεύτερη επλήγη ένα κέντρο εναέριου ελέγχου, σ’ απόσταση 5 χλμ από το κέντρο της πόλης.

Εκπρόσωπος της ρωσικής αεροπορίας τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν σχολιάζει τις πληροφορίες, καθώς οι επίσημες δηλώσεις θα γίνουν στις 13.00, ώρα Μόσχας (12.00, ώρα Ελλάδος) από τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ρωσικών δυνάμεων στρατηγού Ανατόλι Νοβαγκίτσιν σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

Αργά χθες εν τω μεταξύ, όωπς μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax και Itar Tass, ρωσικά πολεμικά πλοία βύθισαν μια γεωργιανή πυραυλάκατο που επεχείρησε να τους επιτεθεί. Τη βύθιση του γεωργιανού σκάφους ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Σήμερα εξάλλου, σύμφωνα με τις αρχές της Ν. Οσσετίας, από τους γεωργιανούς βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα της αποσχισθείσας επαρχίας Τσκίνβαλι σκοτώθηκαν τρεις άνδρες των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, ενώ τραυματίστηκαν 18.

Tζ. Μπους: «Η βία είναι απαράδεκτη»

Για δυσανάλογη απάντηση της Ρωσίας έκανε λόγο από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Του είπα: η βία αυτή είναι απαράδεκτη», τόνισε ο κ. Μπους μιλώντας στο δίκτυο NBC, αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τον Πούτιν καθόσον οι δύο άνδρες συμμετείχαν την Παρασκευή στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

«Ήμουν πολύ αυστηρός με τον Πούτιν. Εμείς οι δύο έχουμε μία καλή σχέση-το ίδιο αυστηρός ήμουν και με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κάνοντας αναφορά στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον ρώσο ηγέτη.

«Του είπα πως ανησυχώ βαθύτατα για την δυσανάλογη απάντηση της Ρωσίας και πως καταδικάζουμε απόλυτα τους βομβαρδισμούς εκτός του εδάφους της Νοτίου Οσετίας», υπογράμμισε ο Τζορτζ Μπους και υποστήριξε πως η σύρραξη στη Νότιο Οσετία έχει ρίξει μία πλατιά σκιά στους Ολυμπιακούς Αγώνας και στα ιδεώδη τους: «Εδώ βρισκόμαστε για να προωθήσουμε την ειρήνη και την αρμονία κι απεναντίας γινόμαστε μάρτυρες μίας σύγκρουσης», τόνισε.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση: «Ευτυχώς αυτή θα επιλυθεί ειρηνικά. Χρειάζεται να υπάρξει μία διεθνής διαμεσολάβηση για το θέμα της Νοτίου Οσετίας», σημείωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή