Αχτίδα ελπίδας από τη διαμεσολάβηση Κουσνέρ, Στουμπ

Κουσνέρ: Να δράσει η Ε.Ε.. οι ΗΠΑ είναι μέρος της σύγκρουσης
Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2008 10:23
UPD:10:28
A- A A+

Αχτίδα ελπίδας για το τερματισμό των συγκρούσεων στη Νότιο Οσετία χάρη στη διαμεσολάβηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ,και της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Στουπ, οι δύο ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντηθούν με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Μόσχα: «Θα συναντήσουμε τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο Μεντβέντεφ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, χώρας που ασκεί την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Οπως διευκρινίστηκε, οι δύο υπουργοί θα αναχωρήσουν από την Τιφλίδα για τη Μόσχα σήμερα το απόγευμα.

Νωρίτερα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σακασβίλι είναι αποφασισμένος να αποκαταστήσει την ειρήνη.

«Η ειρήνη πρέπει να αποκατασταθεί και οι πολίτες πρέπει να προστατευτούν, αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία και σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος Σακασβίλι δέχτηκε σχεδόν όλες τις προτάσεις που του κάναμε», τόνισε ο κ. Κουσνέρ μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή για τη διευθέτηση της σύγκρουσης Ρωσίας - Γεωργίας καθώς όπως επεσήμανε, οι ΗΠΑ «κατά κάποιο τρόπο αποτελούν μέρος της σύγκρουσης».

Ο κ. Κουσνέρ βρίσκεται από την Κυριακή στην Τιφλίδα για να προτείνει ένα σχέδιο τερματισμού των συγκρούσεων ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία για την περιοχή της Νότιας Οσετίας. Το σχέδιο προβλέπει την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των δυνάμεων στις θέσεις που βρίσκονταν πριν τις 6 Αυγούστου, κάποια διεθνή παρουσία στην περιοχή και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή