Eκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Απέρριψε συμφωνία εκεχειρίας η Μόσχα - «Συγχέετε επιτιθέμενους και θύματα» το μήνυμα στη Δύση
Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2008 14:53
UPD:16:03
Reuters

A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα κάθε στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Γεωργίας. «Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στο γεωργιανό έδαφος», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, η γαλλική προεδρία της Ε.Ε. ανακοίνωσε επισήμως την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών την Τετάρτη, με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στη Ν. Οσετία, ενώ ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα μεταβεί αύριο στη Γεωργία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα μεταβεί και στη Ρωσία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μετβέντεφ.

Όπως διευκρινίστηκε, το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. θα αρχίσει στις Βρυξέλλες, στις 08:00 ώρα Γκρίνουιτς (11:00 ώρα Ελλάδας) και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, θα ενημερώσει τους ομολόγους του της ΕΕ για τις μεσολαβητικές του προσπάθειες προκειμένου να επιλυθεί η κρίση http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/11/1549937.htm .

Στην αντεπίθεση όμως, πέρασε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας πως η Δύση συγχέει τους πραγματικούς επιτιθέμενους με τα θύματα της σύγκρουσης στη Νότιο Οσσετία. Παράλληλα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Πούτιν κατηγόρησε και τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον βοηθάει την Τιφλίδα με την επιστροφή περίπου 700 Γεωργιανών στρατιωτών από το Ιράκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την πλευρά του ο Γεωργιανός πρόεδρος, Μιχαήλ Σαακασβίλι, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνησή του ώστε να ελέγχει τις ενεργειακές οδούς του Καυκάσου. «Για εκείνους δεν είναι μόνο το θέμα της Νότιας Οσετίας...αλλά για τον έλεγχο των ενεργειακών οδών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γεωργιανές δυνάμεις έχουν καταρρίψει περίπου 80 με 90 ρωσικά στρατιωτικά αεροπλάνα ενώ «εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες» έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των συγκρουσεων. Όσο για τις απώλειες των Γεωργιανών, τόνισε ότι το 90% είναι άμαχοι: «Οι απώλειές μας είναι κυρίως άμαχοι. Το 90% των νεκρών είναι άμαχοι» είπε και στη συνέχεια υποστήριξε ότι τα ρωσικά τεθωρακισμένα απωθήθηκαν πέντε χιλιόμετρα από την πόλη Γκόρι της Γεωργίας (50 χλμ από την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας Τσκινβάλι).

Μόσχα: Δεν εισβάλαμε στο έδαφος της Γεωργίας

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν εισέβαλαν στο έδαφος της Γεωργίας και δεν προχώρησαν πέρα από τα όρια της Νοτίου Οσετίας, αντέτεινε εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού. Όπως διευκρίνισε, οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις δεν έχουν σκοπό να εισβάλουν στο γεωργιανό έδαφος.

Την ίδια ώρα η Μόσχα απέρριψε κατηγορηματικά πρόταση για εκεχειρία που υπεγράφη από το Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι στην Τιφλίδα.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τα μέλη της ειρηνευτικής μας δύναμης στη Νότια Οσετία, η Γεωργία συνεχίζει τις εχθροπραξίες και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να εξετάσουμε το έγγραφο (σ.σ. για την εκεχειρία)» δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, λίγη ώρα μετά την είδηση ότι ο Γεωργιανός πρόεδρος υπέγραψε έγγραφο για τη σύναψη συμφωνίας εκεχειρίας.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μετβέντεφ ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις βαίνουν στο τέλος τους, καθώς η πρωτεύουσα της Ν. Οσετίας, Τσκίνβαλι, έχει πλέον τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή