Αποδέχεται η Ρωσία ειρηνευτικό σχέδιο της Ε.Ε.

Τρίτη, 12 Αυγούστου 2008 17:47
UPD:21:22

A- A A+

Αποδέχθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνοντας πως θα μπορούσε να προσφέρει μια δίοδο για την έξοδο από την κρίση με τη Γεωργία σχετικά με την αποσχισθείσα επαρχία της Νότιας Οσετίας.

«Πιστεύω πως στο σχέδιο υπάρχουν καλές αρχές για τη διευθέτηση του ζητήματος, για τον τερματισμό αυτής της δραματικής κατάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

«Αν η γεωργιανή πλευρά είναι στην πραγματικότητα έτοιμη να το υπογράψει και να στείλει τα στρατεύματά της πίσω στις αρχικές τους θέσεις, τότε, ο δρόμος προς τη σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης στη Νότια Οσετία θα είναι ανοιχτός» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Τώρα όλα εξαρτώνται από τη Γεωργία» συνέχισε.

Ανέφερε ακόμη πως το ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει την έναρξη συζητήσεων σε διεθνές επίπεδο για το καθεστώς των δύο αποσχισθεισών επαρχιών της Γεωργίας. Επίσης επισήμανε πως η ρωσική ειρηνευτική δύναμη θα παραμείνει στη Νότια Οσετία και και την Αμπχαζία προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα στον Καύκασο.

REUTERS

Ο Ρώσος πρόεδρος εξαπέλυσε και βολές κατά του προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, αποκαλώντας τον τρελό. «Ξέρετε, η διαφορά των τρελών από τους άλλους ανθρώπους είναι ότι όταν μυρίζουν αίμα είναι πολύ δύσκολο να τους σταματήσεις. Γι' αυτό τότε πρέπει να καταφύγεις στη χειρουργική» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες με το Νικολά Σαρκοζί.

«Όσο για τους ισχυρισμούς του ότι η κατάπαυση του πυρός τηρήθηκε για δύο ημέρες, αυτό είναι ψέμα. Οι γεωργιανές δυνάμεις συνέχισαν να βάλλουν κατά των μελών της δύναμης διατήρησης της ειρήνης , δυστυχώς πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες... Τονίζω ότι δεν υπήρξε κατάπαυση του πυρός από την γεωργιανή πλευρά» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ειρηνευτική συμφωνία, όμως υπάρχει προσωρινός τερματισμός των εχθροπραξιών, που συνιστά, όπως ανέφερε, σημαντική πρόοδο.

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αργότερα σήμερα θα μεταβεί στην Τιφλίδα, ανέφερε ακόμη πως έχει «λάβει τη δέσμευση των Ρώσων πως θα εγγυηθούν την κυριαρχία και θα σεβαστούν την ακεραιότητα της Γεωργίας».

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε ανακοινώσει πως έδωσε εντολή για τερματισμό των ρωσικών επιχειρήσεων στη Γεωργία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή