Ε.Ε.: Προϋπόθεση το «πράσινο φως» του ΟΗΕ

Ευρεία στήριξη στην αποστολή παρατηρητών στη Γεωργία
Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2008 16:19
UPD:21:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. κάλεσαν σήμερα τη Γεωργία και τη Ρωσία να τηρήσουν «μία αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός», ενώ τάχθηκαν υπέρ της άμεσης εγκατάστασης στην περιοχή ενός «διεθνούς μηχανισμού» που θα διασφαλίσει μέσω σχετικού ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου.

Στην τελική διακήρυξη μετά το πέρας της σημερινής έκτακτης συνόδου, το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ καλεί τα δύο μέρη «να σεβαστούν στο σύνολο των δεσμεύσεών τους (επί του σχεδίου που τους παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί), ξεκινώντας από μία αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός και διασφαλίζοντας καλή τη πίστει την εφαρμογή της…».

Στην ίδια διακήρυξη αναφέρεται ότι «θα ήταν καλό να εγκατασταθεί άμεσα ένας διεθνής μηχανισμός» που θα επιτρέψει την επίβλεψη, μέσω ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ, την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου στη Γεωργία.

Πολλές χώρες μέλη της ΕΕ είναι έτοιμες να αποστείλουν παρατηρητές στη Γεωργία, όμως οι «27» επιθυμούν να προηγηθεί η έκδοση σχετικού ψηφίσματος του ΟΗΕ, τόνισε μεταξύ άλλων, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Μπερνάρ Κουσνέρ, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Κουσνέρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης των 27 ΥΠΕΞ.

«Η Κομισιόν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα προετοιμάζονται για αυτό και πολλές χώρες εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συμμετάσχουν» πρόσθεσε.

H συνεπής τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, ο επιβεβαιωμένος οριστικός τερματισμός των επιχειρήσεων, η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση και η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, είναι οι τέσσερις άμεσοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν για να δρομολογηθεί η επίλυση της κρίσης στη Νότια Οσετία, δήλωσε από τις Βρυξέλλες η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/13/1551223.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή