Συγκεχυμένες πληροφορίες για την τύχη του Γκόρι

Σε Παρίσι και Τιφλίδα η Κοντολίζα Ράις
Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2008 09:26
UPD:12:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με την τύχη του Γκόρι. Αρχικά στην Τιφλίδα ανακοινώθηκε ότι οι γεωργιανές δυνάμεις επανάκτησαν τον έλεγχο της πόλης που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Νότια Οσετία, ωστόσο λίγο αργότερα, τα ξένα πρακτορεία μετέδωσαν δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας σύμφωνα με την οποία τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στην περιοχή.

Όπως επίσης μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, οι γεωργιανές δυνάμεις βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης, από το κέντρο της οποίας έχουν αποχωρήσει οι Ρώσοι.

Νωρίτερα ανώτατος αξιωματούχος της Γεωργίας είχε δηλώσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν σήμερα από το Γκόρι και η γεωργιανή αστυνομία θα αρχίσει τις περιπολίες στην «Οι Ρώσοι πήραν την πολιτική απόφαση να αποσυρθούν από το Γκόρι. Η στρατιωτική διοίκηση με διαβεβαίωσε ότι θα εγκαταλείψουν το Γκόρι αύριο» (σ.σ. Πέμπτη) για να επιστρέψουν στην Ρωσία, δήλωσε ο γραμματέας του γεωργιανού Συμβουλίου Ασφαλείας Αλεξάντερ Λομάια.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από ανώτατο στρατιωτικό αξιωματούχο της Ρωσίας. «Από αύριο, η αστυνομία της πόλης θα αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά της», τόνισε ο στρατηγός Βιατσισλάβ Μπορίσοφ, μετέδωσε το Ιντερφαξ.

«Τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν στην περιοχή για δύο ακόμα ημέρες ώστε να παραδώσουν τον έλεγχο στην αστυνομία. Μετά θα αποχωρήσουν», πρόσθεσε.

«Οι πληροφορίες ότι η πόλη καταστράφηκε και λεηλατήθηκε δεν είναι αληθινές», υπογράμμισε εξάλλου ο Ρώσος στρατηγός, αναφερόμενος σε σχετικές καταγγελίες των Γεωργιανών.

Σε Παρίσι και Τιφλίδα η Κοντολίζα Ράις

Εν τω μεταξύ, σε Παρίσι και Τιφλίδα μεταβαίνει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, όπου θα έχει επαφές με τα κορυφαία στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης και αξιωματούχους της γεωργιανής κυβέρνησης. Αντικείμενο των συνομιλιών, η σύρραξη στη Νότια Οσετία και η κρίση στην Αμπχαζία.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αξίωσε την άμεση και πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Γεωργίας.

Σημειώνεται ότι η κ. Ράις κατά το επίσημο πρόγραμμά της, δεν προβλέπεται να μεταβεί στη Ρωσία, ενώ δεν προβλέπεται συνάντησή της με Ρώσους αξιωματούχους.

Συμφωνία «μη επίθεσης» ζητεί ο Μετβέντεφ

Στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τη Γαλλία να ενθαρρύνει την Τιφλίδα να υπογράψει μια δεσμευτική συμφωνία που θα προβλέπει ότι δεν θα επιτεθεί στις επαρχίες της οι οποίες έχουν εκδηλώσει αυτονομιστικές διαθέσεις. Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Κρεμλίνου, ο κ. Μεντβέντεφ συνομίλησε τηλεφωνικά αργά χθες Τετάρτη με το Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί για το θέμα.

Όπως επεσήμανε, «το σημαντικότερο πράγμα αυτή τη στιγμή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα αρχίσει μια διαδικασία εξομάλυνσης της κατάστασης στην περιοχή, είναι η σύναψη μιας συμφωνίας (μη επίθεσης) μάλλον ... παρά αποφάσεις ή διακηρύξεις των Ηνωμένων Εθνών».

«Η συμφωνία αυτή πρέπει να βασίζεται στις αρχές που υπέγραψαν η Νότια Οσετία, η Γεωργία και η Ρωσία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ως εγγυητές», υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή