Προειδοποίηση ΗΠΑ για επιπτώσεις διαρκείας στις σχέσεις με τη Μόσχα

Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2008 19:31
UPD:20:13
A- A A+

Για σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις με τη Μόσχα τα επόμενα χρόνια, αν η Ρωσία «δεν μεταβάλει την επιθετική στάση της έναντι της Γεωργίας» προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός ¶μυνας των ΗΠΑ.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς ανέφερε ακόμη πως δεν υπάρχει προοπτική στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ στη Γεωργία, ενώ σημείωσε πως δεν επιθυμεί την επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο με τη Μόσχα.

Πρόσθεσε δε πως πρέπει να υπάρξουν «συνέπειες» αν η ρωσία δεν τηρήσει την κατάπαυση πυρός για την οποία έχει δεσμευτεί.

Γαλλία - "Είναι καιρός να τερματιστεί η κρίση", δήλωσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ μιλώντας για τη διενεξη Ρωσίας- Γεωργίας για τη Νότια Οσετία.

«Είναι καιρός να τερματιστεί η κρίση» στη Γεωργία επανέλαβε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις μετά τη συνάντησή της για το θέμα με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Η κ. Ράις υπογράμμισε για άλλη μία φορά την υποστήριξη των ΗΠΑ στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε πως η κ. Ράις κομίζει στην Τιφλίδα «μεγάλο αριθμό εγγράφων που αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας». «Εάν αύριο ο πρόεδρος Σαακασβίλι υπογράψει τα έγγραφα αυτά, τότε θα μπορέσει να ζητηθεί η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων» πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

Nωρίτερα, η Μόσχα κάλεσε τις ΗΠΑ «να απόσχουν από οποιαδήποτε δράση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί από τη σημερινή γεωργιανή ηγεσία ως ενθάρρυνση των ρεβανσιστικών φιλοδοξιών της και να οδηγήσει στην επανάληψη του τραγικού σεναρίου».

Το Γενικό Επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασε ανησυχία για τον τύπο των φορτίων που οι ΗΠΑ μεταφέρουν αεροπορικώς στη Γεωργία, ενώ ο στρατηγός Νογκοβιτσίν δήλωσε πως δεν είμαι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει την ημερομηνία της αποχώρησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή