Δεν όρισαν ημερομηνία αποχώρησης από τη Ν. Οσετία οι Ρώσοι

Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2008 16:50
A- A A+

Ανησυχία για τον τύπο των φορτίων που οι ΗΠΑ μεταφέρουν αεροπορικώς στη Γεωργία εξέφρασε το Γενικό Επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και υπογράμμισε πως ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας παίρνει εντολές μόνον από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου απαιτείται από τα ρωσικά πολεμικά πλοία να πάρουν έγκριση για να επιστρέψουν στη βάση τους στη Σεβαστούπολη, ένα λιμάνι της Κριμαίας που αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας.

Ο στρατηγός Ανατόλι Νογκοβιτσίν, υπαρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, δήλωσε εξάλλου σε συνέντευξη Τύπου πως είναι θεμιτό για τους Ρώσους ειρηνευτές να βρίσκονται στο λιμάνι Πότι της Γεωργίας για επιχειρήσεις συγκέντρωσης πληροφοριών.

Το γενικό επειτελείο είχε νωρίτερα διαψεύσει ότι ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο Πότι.

Ο Νογκοβιτσίν δήλωσε ακόμη πως ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να ορίσει ακριβή ημερομηνία αποχώρησης από τη Νότια Οσετία. «Δεν είμαι ακόμη έτοιμος να προσδιορίσω την ημερομηνία της αποχώρησης επειδή ο σχεδιασμός της δεν είναι ακόμη έτοιμος» δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη Βάλερι Λοσίνιν κατηγόρησε σήμερα τους γεωργιανούς στρατιωτικούς για εθνοκάθαρση στη Νότια Οσετία.

Διαβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία θα φέρει αποδείξεις, ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως «τέτοιες εγκληματικές ενέργειες εμπίπτουν στον ορισμό της γενοκτονίας» από το διεθνές δίκαιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή