Αρχισαν σήμερα στις 11:00 ώρα Ελλάδος, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των 26 χωρών - μελών της Συμμαχίας με αντικείμενο την κρίση στον Καύκασο. Η σύνοδος συγκαλείται μετά από αίτημα των ΗΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα.
Το ΝΑΤΟ αναμένεται να επιβεβαιώσει την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, επιθυμεί επίσης να εξασφαλίσει τη δέσμευση των υπολοίπων χωρών μελών για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη Συμμαχία, προκειμένου -όπως είπε- να αποτραπεί ο «στρατηγικός στόχος» της Μόσχας, που δεν είναι άλλος από το να σταματήσει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην περιοχή την οποία η Ρωσία θεωρεί ως ζώνη επιρροής της.
«Θα στείλουμε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ στη Ρωσία να χαράξει μία νέα κόκκινη γραμμή μπροστά από τα κράτη που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στις βορειοατλαντικές δομές, όπως η Γεωργία κι η Ουκρανία», τόνισε η κ. Ράις, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροσκάφος που τη μετέφερε στις Βρυξέλες, και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να αρνηθούμε τους στρατηγικούς στόχους της Μόσχας».
Όπως επίσης είπε, κύριο μέλημα της συνόδου στις Βρυξέλλες θα είναι να εξασφαλιστεί πως ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ θα τηρήσει την υπόσχεσή του για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Γεωργίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Γεωργίας καθυστερεί και μέχρι χθες το βράδυ δεν ήταν σημαντική.
Ωστόσο, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εμφανίζονται διχασμένες μεταξύ της «σκληρής γραμμής» των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, και της μετριοπαθούς στάσης που εκφράζουν κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία.
Πάντως, η Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι δεν θα προσπαθήσει να επισπεύσει την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ -θέμα που αναμένεται να επανεξεταστεί τον Δεκέμβριο.
Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα και η υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, Εκα Τκεσελασβίλι, αν και δεν αναμένεται να μιλήσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η Γεωργιανή ΥΠΕΞ θα περιοριστεί σε διμερείς επαφές με ορισμένους ομολόγους της, μεταξύ των οποίων και η κ. Ράις.