Συνεχίζονται οι αλληκατηγορίες Μόσχας - Τιφλίδας

Να ξεκινήσει «σοβαρά» η ρωσική αποχώρηση ελπίζει ο Χ. Σολάνα
Τρίτη, 19 Αυγούστου 2008 14:10
A- A A+

Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες της Ρωσίας και της Γεωργίας, με τη Μόσχα να υποστηρίζει πως η Τιφλίδα παραβιάζει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και την τελευταία να κατηγορεί τους Ρώσους πως συνέλαβαν 20 αστυνομικούς από το λιμάνι του Πότι.

Πιο αναλυτικά, το ρωσικό γενικό επιτελείο κατηγόρησε τα γεωργιανά στρατεύματα ότι δεν επιστρέφουν στα στρατόπεδά τους, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία για εκεχειρία ενώ διαβεβαίωσε πως η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζεται.

Η συμπεριφορά αυτή της Γεωργίας «περιπλέκει σοβαρά την κατάσταση και βλάπτει τη διαδικασία αποχώρησης» των ρωσικών δυνάμεων, πρόσθεσε ο στρατηγός Ανατόλι Νογκοβιτσίν.

Ο Νογκοβιτσίν δήλωσε επίσης πως ο ρωσικός στρατός έχει πληροφορίες ότι αμερικανικά, πολωνικά και καναδικά πολεμικά πλοία σχεδιάζουν να καταπλεύσουν ως τα τέλη Αυγούστου στη Μαύρη Θάλασσα, από την οποία βρέχεται η Γεωργία.

Την ίδια ώρα, η Γεωργία υποστηρίζει πως ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο λιμάνι Πότι της Μαύρης Θάλασσας και συνέλαβαν 20 Γεωργιανούς αστυνομικούς που εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας του λιμανιού.

Εικονολήπτης του Ρόιτερ είδε αρκετούς άνδρες να οδηγούνται με δεμένα τα μάτια μέσα σε ρωσικά θωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, όμως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν οι κρατούμενοι ήταν αστυνομικοί.

Στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε σήμερα πως τα ρωσικά στρατεύματα «αρχίζουν να κινούνται» στη Γεωργία και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα ξεκινήσουν στα σοβαρά την αποχώρησή τους μέσα στην ημέρα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή