Ν. Οσετία και Αμπχαζία ζήτησαν αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2008 16:09
A- A A+

Την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους ζήτησαν η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία από τη Μόσχα, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να δηλώνει πως η απόφαση του Κρεμλίνου στο θέμα αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του Γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Σε συγκέντρωση τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων στην πρωτεύουσα της Ν. Οσετίας, Τσχίνβαλι -όπου η ζωή άρχισε να επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς μετά τους γεωργιανούς βομβαρδισμούς- ο πρόεδρος της επαρχίας, Έντουαρντ Κοκόιτι, ζήτησε από τη Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της αποσχισθείσας περιοχής της Γεωργίας. «Αξίζουμε να ζήσουμε σε μια ελεύθερη δημοκρατία», τόνισε ο Κοκόιτι, καταγγέλλοντας τη γενοκτονία -όπως είπε- της οποίας υπήρξε στόχος ο λαός της Νότιας Οσετίας.

«Η Γεωργία δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ είναι επίσης και πρέπει να δικαστούν για γενοκτονία», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν. Οσετίας και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ το ρωσικό κράτος ... Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή θα είναι η τελευταία τέτοια τραγωδία στο έδαφός μας».

Αλλά και στην Αμπχαζία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο πλαίσιο ενός «εθνικού συνεδρίου» στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Σουχούμι και ζήτησαν από τη Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας.

«Απευθυνόμαστε στον πρόεδρο Μεντβέντεφ, στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και στη Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να ανανγωρίσουν την ανεξαρτησία μας», ανέφερε διακήρυξη. Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μέλη όλων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών οργανώσεων της Αμπχαζίας, σήκωσαν το χέρι για να εγκρίνουν το αίτημα αυτό.

Στη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε πως η απόφαση της Μόσχας για ενδεχόμενη αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο επαρχιών θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

«Ο Σαακασβίλι φέρει την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα», τόνισε ο κ. Λαβρόφ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις προθέσεις της Μόσχας όσον αφορά την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή