«Δεν φεύγουμε από τη Ν. Οσετία», διαμηνύει η Μόσχα

Η επαρχία της Αμπχαζίας ζήτησε επισήμως από τη Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της
Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2008 13:19
UPD:15:16
A- A A+

Μέχρι τις 22 Αυγούστου η Μόσχα θα αποσύρει όλες τις δυνάμεις τις πίσω από τη γραμμή της ζώνης ασφαλείας εντός του εδάφους της Γεωργίας, δήλωσε σήμερα ο υπαρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Ανατόλι Νογκοβίτσιν, υπογραμμίζοντας ότι ο ρωσικός στρατός δεν πρόκειται να φύγει από τη Νότια Οσετία και τη ζώνη ασφαλείας που την περικλείει.

«Η απόσυρση (των δυνάμεων) έχει αρχίσει και εξελίσσεται με τέτοιο ρυθμό ώστε μέχρι το τέλος της 22ας Αυγούστου, όλες οι δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα βρίσκονται πίσω από τη γραμμή της ζώνης ευθύνης μας», τόνισε ο Ρώσος στρατηγός και ερωτηθείς αν ο ρωσικός στρατός θα παραμείνει στη Ν. Οσετία και τη ζώνη ασφαλείας που την περικλείει, είπε: «Δεν σχεδιάζουμε να φύγουμε οπουδήποτε…».

Την ίδια ώρα η αποσχισθείσα από τη Γεωργία επαρχία της Αμπχαζίας ζήτησε επισήμως από τη Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της. Λίγο αργότερα το ίδιο έκανε και η Ν. Οσετία.

Παράλληλα, ο Ανατόλι Νογκοβίτσιν επεσήμανε πως δεν υπάρχουν σχέδια ενίσχυσης του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, κρίνοντας πως ο υπάρχων αριθμός των πολεμικών πλοίων είναι ικανοποιητικός.

«Η Ρωσία προσπαθεί να εξαπατήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη»

Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 24, κατηγορεί τη Ρωσία ότι προσπαθεί να εξαπατήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη όσον αφορά την αποχώρηση των δυνάμεών της από τη Γεωργία.

«Οι Ρώσοι προσπαθούν να εξαπατήσουν την κοινή γνώμη. Ισχυρίζονται πως σέβονται τις υποσχέσεις που έδωσαν στον Νικολά Σαρκοζί (σχετικά με την αποχώρησή τους από τη Γεωργία), ενώ στην πραγματικότητα αποσύρονται από μεγάλες αστικές ζώνες, όπως το Γκόρι, για να ανασυνταχθούν σε στρατηγικές τοποθεσίες», ισχυρίστηκε ο Σαακασβίλι.

«Για παράδειγμα -είπε- πήραν το Αχαλγκόρι (βορειοδυτικά του Τμπιλίσι) που έχει στρατηγική σημασία. Σκάβουν κοντά στο λιμάνι του Πότι, το κύριο λιμάνι της Γεωργίας, και κατασκευάζουν οχυρωματικά έργα. Και συνεχίζουν να καταστρέφουν τις πολιτικές υποδομές σ' όλη τη χώρα».

Σύμφωνα με τον Γεωργιανό πρόεδρο, στόχος των ρωσικών στρατευμάτων είναι «να ελέγξουν πολύ ευαίσθητα σημεία για να συνεχίσουν να καταστρέφουν τη χώρα μου, να αποδυναμώνουν την κυβέρνησή της, να καταστρέφουν την οικονομία της ... και στο τέλος να ξεμπερδεύουν με την ανεξαρτησία της Γεωργίας και να απαλλαγούν από την κυβέρνησή της».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή