Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας

Μερική αναστολή της συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ
Τρίτη, 26 Αυγούστου 2008 14:15
UPD:20:02
Reuters

A- A A+

Αψηφώντας τις αμερικανικές πιέσεις, ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μετβέντεφ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία αναγνωρίζει τη Νότιο Οσετία και την Αμπχαζία ως ανεξάρτητα κράτη.

«Υπέγραψα διατάγματα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νοτίου Οσετίας και της Αμπχαζίας», δήλωσε ο Μετβέντεφ σε μήνυμα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι έλαβε υπ' όψη του την ελεύθερη έκφραση της βούλησης του οσετίνικου και αμπχαζιανού λαού, καθώς και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της Διακήρυξης του 1970 για τις Αρχές του διεθνούς δκαίου, που αφορούν στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών, την Τελική πράξη του Ελσίνκι του 1975 και άλλες διεθνείς συμφωνίες, προσθέτοντας ότι σχετικό προηγούμενο έχει δημιουργηθεί από την αναγνώριση του Κοσόβου από σειρά κρατών.

«Το βράδυ της 8ης Αυγούστου η Τιφλίδα έκανε τη δική της επιλογή. Ο Σαακασβίλι επέλεξε τη γενοκτονία για την επίλυση των πολιτικών του ζητημάτων», σημείωσε ο πρόεδρος Μεντβέντεφ καλώντας τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν με τη σειρά τους την ανεξαρτησία των δύο Δημοκρατιών.

Όπως υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, οι δύο επαρχίες έχουν κάθε δικαίωμα να καθορίσουν οι ίδιες το μέλλον τους μετά τις γεωργιανές επιθέσεις. «Κατανοούμε ότι μετά από όσα συνέβησαν, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν την τύχη τους μόνοι», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι παλαιότερες προτάσεις της Ρωσίας για διπλωματική επίλυση της αντιπαράθεσης «αγνοήθηκαν τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στον ΟΗΕ», την ώρα που κατά την άποψή του «η γεωργιανή ηγεσία ετοιμαζόταν μεθοδικά για πόλεμο και η υποστήριξη των ξένων προστατών μόνο εδραίωνε την αίσθηση της ατιμωρησίας».

«Aπροκάλυπτη προσάρτηση εδαφών της Γεωργίας»

Για απροκάλυπτη προσάρτηση εδαφών της Γεωργίας έκανε λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, στην πρώτη αντίδραση της Τιφλίδας μετά την ανακοίνωση του Ντιμίτρι Μετβέντεφ.

Από την πλευρά του, το Λονδίνο απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο την ενέργεια της Ρωσίας. «Το απορρίπτουμε κατηγορηματικά και επαναβεβαιώνουμε την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών και επεσήμανε:

«Αυτό είναι αντίθετο με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει επανειλημμένως η Ρωσία σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ). Δεν συμβάλει επίσης καθόλου στη βελτίωση των προοπτικών για ειρήνη στον Καύκασο».

Για λυπηρή αποφαση μίλησε το Παρίσι, υπενθυμίζοντας την προσήλωσή του στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

Aναστολή συνεργασίας Ρωσίας - ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές ασκήσεις

Νωρίτερα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ σε μία σειρά τομείς, μεταξύ των οποίων και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ παράλληλα αναβάλλεται η επίσκεψη του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Ρωσία που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

«Δεν θα υπάρξουν πια κοινές στρατιωτικές ασκήσεις», δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στη Συμμαχία, Ντμίτρι Ρογκόζιν, συμπληρώνοντας ότι θα ήταν σκόπιμο να σταματήσουν όλες οι συνεργασίες της χώρας του με το ΝΑΤΟ στον τομέα των ειρηνευτικών αποστολών «για τουλάχιστον έξι μήνες».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ατλαντική Συμμαχία στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή