Εκτός διεθνούς Δικαίου η Ρωσία, σύμφωνα με το Γάλλο ΥΠΕΞ

«Επόμενος πιθανός στόχος η Κριμαία»
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2008 10:38
UPD:11:22
A- A A+

Η Ρωσία είναι εκτός διεθνούς Δικαίου τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, σχολιάζοντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει τη Ν. Οσετία και την Αμπχαζία.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου, των συμφωνιών για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, των αποφάσεων του ΟΗΕ και της κατάληψης για πρώτη φορά εδώ και καιρό ενός εδάφους από στρατό γειτονικής του χώρας», δήλωσε κ. Κουσνέρ και υπογράμμισε:

«Οι 27 αρχηγοί κρατών θα αντιδράσουν στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα ... Η Ρωσία είναι εκτός διεθνούς δικαίου και αυτό δεν είναι μόνο η άποψη της ΕΕ».

Ο Γάλλος υπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι η Ρωσία, μετά τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, μπορεί να έχει και άλλους στόχους μεταξύ των οποίων η Κριμαία, η Ουκρανία, η Μολδαβία και αυτό -όπως είπε- «είναι πολύ επικίνδυνο».

Η Κριμαία στη νότια Ουκρανία θεωρείτο ρωσικό έδαφος έως το 1954, όταν ο σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ την ενέταξε στην τότε σοβιετική δημοκρατία της Ουκρανίας σε μια κίνηση καλής θέλησης.

Ο γάλλος Υπουργός τόνισε ότι οι συγκρούσεις στον Καύκασο είναι εξαιρετικά σκληρές και πρόσθεσε: «Επί αιώνες συγκρούονταν», αναφέροντας ότι στην Οσετία υπήρχαν 70.000 άνθρωποι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, ένα φιλορωσικό και ένα φιλογεωργιανό.

«Πρέπει να υπάρχει μια τέτοια αντιπαράθεση; Ελπίζω πως όχι», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι η πολιτική λύση είναι αυτή που πρέπει να προτιμηθεί.

Οι χώρες της Δύσης καταδίκασαν την απόφαση της Μόσχας χθες, Τρίτη, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών περιοχών της Γεωργίας, Νότια Οσετία και Αμπχαζία. Παράλληλα ζητούν από τη Μόσχα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για αποχώρηση των δυνάμεών της από τη χώρα αυτή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή