Επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία εξετάζει η Ε.Ε.

Ειρωνική απάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008 13:27
UPD:16:03
A- A A+

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας θα εξετάσουν οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην έκτακτη σύνοδο κορυφής, που προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα λόγω της κρίσης στη Γεωργία.

«Εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και άλλα μέσα...», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να προκαταλάβω ως προς το θέμα της επιβολής κυρώσεων, τη στιγμή που δεν έχει πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής, αλλά έχουμε αυτή τη στιγμή συνεργασία με του 26 εταίρους μας».

«Προσπαθούμε να επεξεργαστούμε ένα αυστηρό κείμενο, που θα εκφράζει τη βούλησή μας να μην αποδεχθούμε την κατάσταση στη Γεωργία», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας που έχει την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο.

Ειρωνική ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εκτίμησε πως η Ε.Ε. είναι απλά «ερεθισμένη» από τη διάψευση ελπίδων της Γεωργίας, «μικρής χαϊδεμένης» της Δύσης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Είναι απλώς εκνευρισμένοι που το "χαϊδεμένο" ορισμένων δυτικών πρωτευουσών δεν ήταν στο ύψος των προσδοκιών τους», παρατήρησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στη Ντουσανμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν.

Όπως υπογράμμισε, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι προϊόν νοσηρής φαντασίας και σύγχυσης των Δυτικών.

«Εκτός από αυτό, ο φίλος μου ο Κουσνέρ δήλωσε επίσης ότι σύντομα θα επιτεθούμε στη Μολδαβία, την Ουκρανία και την Κριμαία ... Αλλά αυτά είναι αρρωστημένη φαντασία και πιθανώς είναι και αυτό αντικείμενο κυρώσεων», παρατήρησε ο κ. Λαβρόφ και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι πρόκειται για μία έκφραση πλήρους σύχγυσης».

Εν τω μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας της Νότιας Οσετίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια των επιθέσεων των γεωργιανών δυνάμεων, σκοτώθηκαν 1.692 άνθρωποι, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό. «Στις 28 Αυγούστου τα στοιχεία μας κάνουν λόγο για 1.692 νεκρούς και 1.500 τραυματίες συνεπεία της γεωργιανής επίθεσης», δήλωσε ο Τεϊμουράζ Χουγκάγεφ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ιντερφάξ.

Εν τω μεταξύ, η Ε.Ε. επιβεβαιώνει πως το «ραντεβού» της 15ης Σεπτεμβρίου με τη Ρωσία για τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας εξακολουθεί να ισχύει, παρά το γεγονός ότι μπορεί ενδεχομένως να τεθεί υπό αίρεσιν στη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα.

«Ο προγραμματισμός των διαπραγματεύσεων, που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, εξακολουθεί να ισχύει, αλλά δεν μπορούμε να προδικάσουμε τις συζητήσεις που θα προηγηθούν την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Πάουερ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή