ΝΑΤΟ: «Δεν ενισχύουμε τον πολεμικό μας στόλο στη Μ. Θάλασσα»

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008 15:45
UPD:15:47
A- A A+

Σε διάψευση των ρώσικων ισχυρισμών, ότι ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, προχώρησε σήμερα το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι πέντε από τα πολεμικά του πλοία βρίσκονται εκεί για ασκήσεις που έχουν προγραμματιστεί προ πολλού.

«Δεν υπάρχει ναυτική ενίσχυση στη Μαύρη Θάλασσα όπως υποστηρίζουν οι ρωσικές αρχές στα μέσα ενημέρωσης» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κάρμεν Ρομέρο προσθέτοντας ότι η παρουσία του πολεμικού του στόλου στη Μαύρη θάλασσα είχε προγραμματιστεί τουλάχιστον ένα χρόνο πριν.

Η θέση του ΝΑΤΟ διευκρινίζεται επίσης και από ανακοίνωσή του στην οποία επισημαίνεται ότι «το αίτημα διέλευσης από τα τουρκικά στενά (Βόσπορος και Δαρδανέλλια) γνωστοποιήθηκε τον Ιούνιο, πολύ πριν από τη σημερινή κρίση στη Γεωργία…».

Η Ρωσία από την πλευρά της αποφάσισε να λάβει μέτρα πρόληψης απέναντι στις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα δηλώσεις του Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπροσώπου του του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, τέσσερα από τα πλοία του βρίσκονται σήμερα στην Κονστάντζα, στη Ρουμανία, για κοινά γυμνάσια με το ρουμανικό και το βουλγαρικό ναυτικό. Στη συνέχεια θα μεταβούν στη Βάρνα, στη Βουλγαρία, προτού αποπλεύσουν από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Τα πλοία δεν θα παραμείνουν περισσότερο από 21 ημέρες στη Μαύρη Θάλασσα», διευκρίνισε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε «Αυτό δείχνει ότι οι ασκήσεις δεν προκαλούν κλιμάκωση της έντασης, όπως δηλώνουν οι Ρώσοι».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή