Eυρωπαϊκή αποστολή παρατηρητών στη Γεωργία έως τα μέσα Οκτωβρίου

Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2008 13:37
A- A A+

Την αποστολή Ευρωπαίων παρατηρητών που θα επιτηρήσουν την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Γεωργία, αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε., με την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η ανάπτυξή τους μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Οκτωβρίου.

«Εχουμε ήδη αναπτύξει επί τόπου μια διερευνητική αποστολή αποτελούμενη από 40 άτομα και θα θέλαμε να αναπτύξουμε σύντομα και νέα αποστολή. Ελπίζω ότι μέχρι το επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο στα μέσα Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί οι διαδικασίες λήψεως αποφάσεων και η αποστολή θα έχει αναπτυχθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέρ Σολάνα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Λάντο Γκουργκενιτζέ.

Η αποστολή αυτή των Ευρωπαίων παρατηρητών θα αναπτυχθεί σε πολλές φάσεις, αρχικά στο κέντρο της Γεωργίας (εκτός της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας) για να επιτηρηθεί η εφαρμογή της ρωσο-γεωργιανής ειρηνευτικής συμφωνίας έξι σημείων, καθώς και στις περιοχές των συνόρων, διευκρίνισε ο κ. Σολάνα.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι πιθανή η διακοπή των συνομιλίων Ε.Ε. - Ρωσία για την επίτευξη νέας συμφωνίας σύμπραξης Ρωσίας-Ε.Ε., ο Χαβιέρ Σολάνα απάντησε: «Δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι θα υπάρξει μια σύνοδος κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας τον Νοέμβριο και ότι είναι σημαντικό οι συνομιλίες να διεξαχθούν μέχρι τότε». Όπως είπε, το θέμα θα απασχολήσει και τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την παρασκευή και το Σάββατο στην Αβινιόν της Γαλλίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή