H Ρωσία χαιρετίζει την απόφαση της Ε.Ε.

«Λυπάται» για την αναστολή των διαπραγματεύσεων
Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2008 12:52
UPD:16:41

A- A A+

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση με τη Γεωργία χαιρέτισε σήμερα η Ρωσία επαινώντας τη συμμαχία για «υπεύθυνη προσέγγιση» του θέματος.

«Δόξα σοι ο Θεός, η κοινή λογική επικράτησε. Δεν βλέπουμε κανένα ακραίο συμπέρασμα ή πρόταση και αυτό είναι πολύ καλό», δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τασκένδη ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας: «Υπήρχαν πολλές προτάσεις πολύ σκληρές, θα έλεγα ακόμη και ακραίες».

Θετική χαρακτηρίστηκε η απόρριψη των κυρώσεων στη Ρωσία και από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αν και ο Ρώσος πρόεδρος έκρινε απογοητευτικό το γεγονός ότι η ΕΕ δεν κατανόησε τα κίνητρα του Κρεμλίνου στη Γεωργία.

«Πρώτον, δυστυχώς, ακόμη δεν έχει γίνει κατανοητό τι κινητοποίησε τη Ρωσία να πάρει αποφάσεις για την απόκρουση της γεωργιανής επίθεσης και την αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας ως ανεξάρτητα κράτη» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος καταλήγοντας: « Παρά τις κάποιες διαφορές μεταξύ των κρατών της ΕΕ… μια λογική, ρεαλιστική άποψη επικράτησε, αν και ορισμένα από τα κράτη ζητούσαν κάποιες μυθικές κυρώσεις", κατέληξε.

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ: «Υπήρξαν κάποιες χώρες που ήθελαν να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία και να παγώσουν οι σχέσεις».

«Αλλά το πιο βασικό είναι ότι … η πλειονότητα των κρατών της Ε.Ε. έδειξε υπεύθυνη προσέγγιση και επιβεβαίωσε τη θέση της στο θέμα της συνεργασίας με τη Ρωσία, αναγνωρίζοντας όλοι πολύ καλά τη σημασία της αμοιβαίας και ευεργετικής συνεργασίας», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, η Μόσχα εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για μία στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία: «Όσον αφορά τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, η πρόθεση να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις για μία νέα εταιρική συμφωνία προκαλεί λύπη, αν και τα δύο τελευταία χρόνια η Μόσχα έχει συνηθίσει σε τεχνητά εμπόδια» αναφέρει το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του κάνοντας λόγο για «ομηρία» των ρωσοευρωπαϊκών σχέσεων:

«Η εταιρική μας σχέση με την ΕΕ δεν πρέπει να είναι όμηρος αποκλίσεων όσον αφορά το τάδε ή το δείνα ζήτημα».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στα οποία οι θέσεις μας αποκλίνουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή