Ν. Σαρκοζί: Συνέπειες στην Ε.Ε. εάν δεν αποχωρήσουν οι Ρώσοι από τη Γεωργία

Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2008 07:03
A- A A+

Ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα τις πρώτες πρωϊνές ώρες ότι εάν οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποχωρήσουν έως τις 15 Οκτωβρίου από τη Γεωργία, πλην των εδαφών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, η Ε.Ε. "θα έχει συνέπειες" από αυτό.

"Στις 15 Οκτωβρίου δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας Ρώσος στρατιώτης στις θέσεις όπου δεν βρισκόταν πριν από τις 7 Αυγούστου", ημερομηνία έναρξης της ρωσο-γεωργιανής σύγκρουσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του της Γεωργίας.

"Δεν αμφιβάλω ότι η αποχώρηση αυτή θα πραγματοποιηθεί", δήλωσε ο Σαρκοζί υπογραμμίζοντας πως αν αυτό δεν συμβεί η Ε.Ε. θα πρέπει να "αναλάβει τις ευθύνες της".

Όσον αφορά τους 200 παρατηρητές που η Ε.Ε. θα αποστείλει στη Γεωργία πριν από την 1η Οκτωβρίου, αυτοί θα αναπτυχθούν στη χώρα στο πλαίσιο των αποστολών του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και θα μπορούν να μεταβούν στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, τόνισε ο Σαρκοζί.

"Στέλνουμε αρχικά πριν από την 1η Οκτωβρίου 200 παρατηρητές. Το πνεύμα του κειμένου είναι ότι αυτοί έχουν ως προορισμό να εισέλθουν στην Αμπχαζία και στη Νότια Οσετία για να παρατηρούν, να αναφέρουν και να ενεργούν αποτρεπτικά ώστε οι ίδιες αιτίες να μην παράξουν τις ίδιες συνέπειες. Βάσει του πνεύματος αυτού διαπραγματευτήκαμε αυτή την παρουσία", διευκρίνισε.

"Αυτοί οι 200 παρατηρητές θα προστεθούν στους σχεδόν άλλους 140 που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ στη Γεωργία (MONUG) και στους 80 που θα σταλούν με την αποστολή του ΟΑΣΕ. Συνολικά θα είναι κάτι λιγότερο από 500 παρατηρητές και πιστεύουμε ότι μετά την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει να στείλουμε κι άλλους", πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή