«Τεταμένες» σε πολλά σημεία οι συνομιλίες Σαρκοζί-Μεντβέντεφ

Για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Γεωργία
Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2008 07:04
REUTERS /DMITRY ASTAKHOV

A- A A+

Οι συνομιλίες που είχαν την Δευτέρα ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νικολά Σαρκοζί με αντικείμενο την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Γεωργία ήταν σε ορισμένα σημεία "πολύ τεταμένες", τόσο που ο Γάλλος πρόεδρος απείλησε "να τα βροντήξει", όπως έγινε γνωστό από γαλλικές και ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές οι Ρώσοι διαπραγματευτές ανέφεραν σε κάποιο σημείο ότι ήθελαν να διαγραφεί από το κείμενο της συμφωνίας η παράγραφος που προσδιόριζε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να αναδιπλωθούν "στις θέσεις που κατείχαν πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών".

Τότε ο Σαρκοζί σηκώθηκε και είπε: «Φεύγουμε. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την εισβολή σε μια ανεξάρτητη χώρα».

"Η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στις θέσεις που κατείχαν στις 7 Αυγούστου είναι η δική μας κόκκινη γραμμή, δεν το διαπραγματευόμαστε", είπε ο Γάλλος πρόεδρος σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας έσπευσαν τότε να καλέσουν τον πρόεδρο Μεντβέντεφ που απουσίαζε εκείνη τη στιγμή από την αίθουσα και ο οποίος ζήτησε αμέσως να ηρεμήσουν τα πνεύματα. "Δεν διέκοψε τη συνεδρίαση και όλα συνεχίστηκαν ομαλά", πρόσθεσε η ίδια πηγή διευκρινίζοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν συμμετείχε στις συνομιλίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή