Σ.Τσιτουρίδης: «Η εποχή της ανθρωποφαγίας για να σωθούν άλλοι, έχει τελειώσει»

Διέψευσε τα περί εμπλοκής του στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2008 14:28
UPD:15:41
A- A A+

Διέψευσε σήμερα ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, τα περί εμπλοκής του στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου με τις ανταλλαγές εκτάσεων στη λίμνη Βιστωνίδα.

Σε σημερινό της δημοσίευμα, η εφημερίδα «Τα Νέα» παρουσιάζει έγγραφο του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ που απευθύνεται προσωπικά στον πρώην υπουργό, με ημερομηνία 10 Ιουλίου 2004, η οποία μάλιστα φέρει χειρόγραφη σημείωση-υπόδειξη να προχωρήσει η διευθέτηση του όλου θέματος (σ.σ. των ανταλλαγών).

Όπως γράφουν «Τα Νέα», στο έγγραφο που απευθύνεται προσωπικά στον «Εξοχώτατο κύριο Σάββα Τσιτουρίδη», αποκαλύπτεται ότι η επίμαχη σύμβαση είναι «must» (σ.σ.: υποχρεωτική κατά τον συντάκτη) και ο τελευταίος κρίκος για την υλοποίησή της είναι η «πολιτική βούληση». «Αίτημα, σύμβαση- must, νομοθετικό διάταγμα, γνωμοδότηση, πολιτική βούληση », επισημαίνεται στο έγγραφο με αποδέκτη τον κ. Σ. Τσιτουρίδη, αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν για τη διευθέτηση του θέματος της Μονής Βατοπεδίου.

Ωστόσο, με σημερινές του δηλώσεις ο κ. Τσιτουρίδης διέψευσε ότι υπέγραψε οιαδήποτε πράξη ανταλλαγής εκτάσεων, ενώ έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και ειδικά στο εσωτερικό της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η εποχή της ανθρωποφαγίας σε ό,τι με αφορά για να σωθούν άλλοι, έχει τελειώσει».

«Όσο ήμουν υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Απασχόλησης, ουδεμία πράξη, απολύτως καμία, εσωτερική ή εξωτερική, δεν έγινε επί ημερών μου», υπογράμμισε ο κ. Τσιτουρίδης μιλώντας στο ρ/σ Real FM και αφήνοντας σαφείς αιχμές τόνισε: «Πράξεις καλές , καλές , παράνομες , αμαρτωλές , ιερές αρά μην επιχειρούν κάποιοι να μου χρεώσουν...». «Στο υπουργείο –ξεκαθάρισε- δεν ήρθε κανείς κρυφά, δεν παζάρεψε κανείς μαζί μου… Από εκεί και πέρα ένας υπουργός να δεχτεί τον ηγούμενο μιας μονής αυτό από μόνο του δεν είναι αμαρτωλό. Κανείς δεν παζάρεψε τίποτα και κανείς δεν μου άσκησε πίεση. Και επαναλαμβάνω τίποτα δεν αποφάσισα καλό ή κακό εγώ».

«H εποχή της ανθρωποφαγίας για να σωθούν άλλοι έχει τελειώσει»

«Είμαι αναγκασμένος να πω ότι η εποχή της ανθρωποφαγίας σε ό,τι με αφορά, για να σωθούν άλλοι έχει τελειώσει», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός σε δηλώσεις του στον Αlpha 989, και ξεκαθάρισε:

«Το μόνο θέμα που με απασχόλησε εμένα όσο ήμουν εγώ υπουργός Γεωργίας ήταν η τύχη δεκάδων οικογενειών στην περιοχή της Ξάνθης που εκδιώκονταν από τη γη που κατείχαν επί πολλές δεκαετίες με πράξεις που εγώ βρήκα. Την διευθέτηση αυτού του θέματος ζήτησα, όχι την εκχώρηση δημόσιου πλούτου σε μια μονή και μάλιστα άνευ ανταλλάγματος».

«Όταν διαπίστωσα ότι οι προθέσεις κάποιων ήταν άλλες, σταμάτησαν όλα. Καμία πράξη δική μου δεν εκδόθηκε σε ότι αφορά τη Μονή Βατοπεδίου ούτε επί ημερών μου στο Υπ. Αγροτικής ανάπτυξης ή στο άλλο που να αφορούσε την Μονή Βατοπεδίου», τόνισε ο Σάββας Τσιτουρίδης.

Και ευθεία αιχμή κατά Ρουσόπουλου

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τσιτουρίδης άφησε ευθεία αιχμή για τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η σιωπή μου για το θέμα αυτό να μην ερμηνεύεται ως αδυναμία από κάποιους ... Θα συμφωνήσω με αυτό που είπε ο κ. Ρουσόπουλος, είναι αντιδεοντολογικό στο δημόσιο λόγο ο ένας υπουργός να λεει τις συνομιλίες του με άλλους σε ότι αφορά τα καθήκοντα του. Το εννοώ και καλώ όλους να το τηρούν».

Ρουσόπουλος: Συζήτηση με ονόματα υπουργών για λόγους εντυπώσεων

«Οι υπουργοί κινήθηκαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων τους ... Οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με ονόματα υπουργών δεν προσθέτει παρά μόνο εντυπώσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει τον εν λόγω δημοσίευμα.

Σε παρεμφερές ερώτημα ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως «δεν γνωμοδοτούν οι υπουργοί, αλλά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους», παραπέμποντας στις ανωτέρω δηλώσεις του κ. Τσιτουρίδη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή