Γαλλία: Τριμερής προεδρία ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, Ε.Ε. στις συνομιλίες για τον Καύκασο

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008 09:06
A- A A+

Η Γαλλία πρότεινε στις συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 15 Οκτωβρίου στην Γενεύη για την ασφάλεια και την σταθερότητα στον Καύκασο να προεδρεύσουν από κοινού ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ και η Ε.Ε., δήλωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας.

Διατυπώσαμε την πρόταση να υπάρξει τριμερής προεδρίας στις διεθνείς συνομιλίες, δηλαδή τα Ηνωμένα Έθνη, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση", διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μούν, ο οποίος συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί συμφώνησε με την πρόταση αυτή, πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Οι διεθνείς συνομιλίες για τον Καύκασο προβλέπονται στη συμφωνία της 8ης Σεπτεμβρίου που πρότεινε ο Σαρκοζί ως προεδρεύων της Ε.Ε. και αποδέχτηκαν ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σακασβίλι.

Στη συνάντηση Μπαν Κι-Μούν - Σαρκοζί αναφέρθηκε και το θέμα της παρουσίας στις συνομιλίες εκπροσώπων της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Όμως το πρόβλημα αυτό δεν έχει ακόμα διευθετηθεί.

«Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που να μηνερμηνευτεί σε καμιά περίπτωση ως βήμα της διεθνούς κοινότητας προς την αναγνώριση ενός γεγονότος που δεν αποδεχόμαστε, δηλαδή της μονομερούς αναγνώρισης από την Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο αυτών περιοχών», κατέληξε η πηγή της γαλλικής προεδρίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή