Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει Νότια Οσετία και Αμπχαζία

Δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βούκ Γιέρεμιτς
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008 11:56
A- A A+

Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας στη Γεωργία όπως έκανε η Ρωσία, παρά τη στήριξη της τελευταίας στη χώρα, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βούκ Γιέρεμιτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Αυστρίας «Die Presse». «Δεν θα το κάνουμε αυτό», είπε ο Γιέρεμιτς.

Η Ρωσία, παλιός σύμμαχος της Σερβίας, άσκησε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου η οποία έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη της περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία τον περασμένο μήνα μετά από βραχύ πόλεμο, παρά τις αντιδράσεις της Γεωργίας και της Δύσης.

«Χαιρόμαστε για τη στήριξη της Μόσχας στο θέμα του Κοσόβου», είπε ο Γιέρεμιτς, συμπληρώνοντας: «Αλλά αυτό αφορά στην προστασία των εθνικών μας συμφερόντων. Δεν αποτελούμε μέρος της ρωσικής πολιτικής».

Ο Γιέρεμιτς ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση να «ξεπαγώσει» τη διαδικασία ένταξης της Σερβίας, αλλά και την χαλάρωση των κανόνων έκδοσης βίζας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή