Εν αναμονή της τηλεμαχίας

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008 10:21

A- A A+

Το Πανεπιστήμιο του Μισισιπί εκτιμά πως η προγραμματισμένη για την Παρασκευή τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της αμερικανικής προεδρίας θα πραγματοποιηθεί, παρά την απόφαση του Τζον Μακέιν να παγώσει την προεκλογική εκστρατεία του προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε την τηλεοπτική μονομαχία και αναμένουμε ότι η συζήτηση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί», ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο.

Η επιτροπή που είναι εξάλλου υπεύθυνη για τον προγραμματισμό των τηλεοπτικών αναμετρήσεων των υποψηφίων, ανακοίνωσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς την προετοιμασία της μονομαχίας που θα γίνει την Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι.

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά την προεκλογική του εκστρατείας και ζήτησε να αναβληθεί η προγραμματισμένη για την Παρασκευή πρώτη τηλεμαχία των δύο υποψηφίων. Ο Ομπάμα απέρριψε την πρόταση Μακ Κέην και αναμένεται ότι το "ντιμπέιτ" να πραγματοποιηθεί κανονικά. "Οι υποψήφιοι πρόεδροι πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα περισσότερα από ένα προβλήματα.Δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε πως θα αντιμετωπίσουμε μόνο ένα πρόβλημα και να αφήνουμε τα υπόλοιπα στην άκρη" σημείωσε ο Ομπάμα.

Η κρίση ευνοεί τον Ομπάμα

Η κίνηση του Μακέιν για την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας ακολούθησε πάντως σειρά δημοσκοπήσεων που φέρνουν τον δημοκρατικό αντίπαλό του να προηγείται ακόμη και με 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης το 1929 αλλάζει δραματικά και την πιθανή έκβαση της προεκλογικής εκστρατείας, φέρνοντας πιο κοντά πλέον στον Λευκό Οίκο τον Μπάρακ Ομπάμα.

«Ολόκληρη η οικονομία μας κινδυνεύει» http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/25/1568244.htm , ανέφερε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους πολίτες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε στο μέσον μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης».

Ο αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να πείσει τους πολίτες και το Κογκρέσο για την αναγκαιότητα του πακέτου μέτρων ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να εκφράζουν αντιρρήσεις και ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα της πρότασης, η οποία -σύμφωνα και με τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο θα κοστίσει «σε κάθε αμερικανική οικογένεια 10.000 δολάρια».

«Γνωρίζω ότι το πακέτο θα ψηφιστεί δύσκολα από πολλά μέλη του Κογκρέσου. Είναι δύσκολο να εγκριθεί ένας νόμος που δεσμεύει τόσα πολλά, σκληρά κερδισμένα χρήματα των φορολογούμενων. Αντιλαμβάνομαι επίσης την απόγνωση των υπεύθυνων αμερικανών, που πληρώνουν τα δάνειά τους στην ώρα τους, υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους κάθε 15η Απριλίου, και διστάζουν να πληρώσουν για τις υπερβολές της Γουόλ Στριτ. Όμως δοθείσης της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, το να μην εγκριθεί ο νόμος τώρα θα κοστίσει σε αυτούς τους Αμερικανούς πολύ περισσότερο αργότερα», υποστήριξε ο πρόεδρος Μπους.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει καλέσει απόψε στο Λευκό Οίκο τους υποψήφιους διαδόχους του, τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρεπουμπλικάνο Τζων Μακέιν, για το θέμα. Ο Ομπάμα δέχτηκε να παραστεί στη συνάντηση, αν και αρχικά είχε αρνηθεί.

Λίγο πριν από το διάγγελμα Μπους, οι δύο υποψήφιοι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι είναι ώρα να εργαστούν από κοινού Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι «σε πνεύμα συνεργασίας για το καλό των Αμερικανών».

«Το σχέδιο που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο από την κυβέρνηση Μπους είναι ελλιπές, αλλά οι προσπάθειες για τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας δεν πρέπει να αποτύχουν», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση Ομπάμα -Μακέιν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή