Σ. Ρουαγιάλ: «Να βάλουμε περισσότερη δημοκρατία στην παγκοσμιοποίηση»

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 22:22
A- A A+

Την ανάγκη «να βάλουμε περισσότερη δημοκρατία στην παγκοσμιοποίηση» υπογράμμισε η βουλευτής του γαλλικού Κοινοβουλίου και υποψήφια των περσινών προεδρικών εκλογών στη Γαλλία Σεγκολέν Ρουαγιάλ, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση για «το μέλλον της Αριστεράς και την παγκοσμιοποίηση» στο Μέγαρο Μουσικής.

Η κ. Ρουαγιάλ αφού μεταξύ άλλων σημείωσε πως η Αριστερά «έχει πολιτική ευθύνη» τόνισε: «Πρέπει να κάνουμε τον κόσμο να καταλαβαίνει και να μην φοβάται την παγκοσμιοποίηση. Αν αποδώσει στην παγκοσμιοποίηση τα χαρακτηριστικά του δαίμονα, τότε αυτόματα θα ενισχυθεί ο εθνικισμός».

Αναφερόμενη στην περσινή προεκλογική της εκστρατεία υπενθύμισε ότι από τότε είχε μιλήσει για την ανάγκη μιας «δίκαιης τάξης». «Η δεξιά ωφελείται από την αταξία», ανέφερε και επισήμανε πως «έχουμε την ευθύνη να εφεύρουμε έναν καλύτερο κόσμο και όχι να μπαλώσουμε ένα διεστραμμένο σύστημα».

Για το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος «όσα δεν είχαν βρεθεί για τη φτώχεια βρέθηκαν τώρα. 700 δισ. δολάρια είναι τεράστιο ποσό. Εξάλλου αποδείχθηκε πως το χρήμα εξυπηρετεί το κέρδος, καθώς 1800 δισ. δολάρια κυκλοφορούν καθημερινά σε συναλλαγές και σε κινήσεις κεφαλαίου για κερδοσκοπικές τοποθετήσεις. Ο καπιταλισμός άρχισε να τρελαίνεται. Ο φιλελευθερισμός μας απειλεί όλους και χρειάζεται μια ριζοσπαστική οξυδέρκεια».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της ανέφερε «πως στην παρούσα κρίση τα κέρδη βρέθηκαν πάνω από τις αξίες της ζωής και προασπίστηκαν τα συμφέροντα των τίτλων και όχι των πολιτών».

Σημειώνοντας πως «υπάρχει σήμερα ένα δίλημμα: να σώσουμε τις τράπεζες, μερικές από τις οποίες υπήρξαν ένοχες ή να αρνηθούμε τη βοήθεια θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωσή μας» απάντησε ζητώντας «η δημόσια βοήθεια να δοθεί σε συνδυασμό με μια μεταρρύθμιση που θα είναι σε βάθος και με μια ανάπτυξη κοινής πολιτικής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα». «Ποτέ ο κόσμος δεν είχε τόση ανάγκη την Ευρώπη και ιδιαίτερα την ειρήνη. Διότι η παρούσα κρίση μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της βίας και στην απόρριψη της πολιτικής» συμπλήρωσε.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή