Ανακαλούνται οι διοικητικές πράξεις για τη Βιστωνίδα

Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2008 14:14
UPD:18:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Ανακαλούνται – με υπουργική απόφαση που έχει αναδρομική ισχύ - όλες οι υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν δώσει δικαιώματα κυριότητας στη Μονή Βατοπεδίου, καθώς και όλα τα πρωτόκολλα παράδοσης που αφορούν τη Μονή.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου, που συζητείται στη Βουλή.

Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, αλλά προχωρεί και σε επιπλέον ενέργειες για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και δεν θα δείξει ανεκτικότητα σε παρανομίες.

Παράλληλα, ο κ. Μπέζας σημείωσε πως «είναι σε εξέλιξη η διασταύρωση των στοιχείων σχετικά με την υποβολή του Ε9 και του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ), για να εξακριβωθεί ποια Νομικά Πρόσωπα, ανάμεσα τους και οι Μονές, δεν τα έχουν υποβάλει».

«Εντός του έτους θα ξεκινήσουν οι φορολογικοί έλεγχοι και σε όσους δεν έχουν υποβάλει το Ε9 και το ΕΤΑΚ θα επιβληθούν οι αναλογούμενες πρροσαυξήσεις» υπογράμμισε ο κ. Μπέζας.

Επίσης γνωστοποίησε πως ότι δόθηκε εντολή να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στη Μονή Τοπλού και διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό δημόσιο θα παρουσιαστεί για να υπερασπιστεί την ιδιοκτησία του, στη δίκη που θα γίνει στις 11 Δεκεμβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, όπου θα συζητηθεί η αγωγή του δήμου Τριγλίας και κατοίκων κατά της Μονής Βατοπεδίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης διευκρίνισε πως «με την απόφαση αυτή καθίστανται πλέον άκυρες όλες οι ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου και οι μεταβιβάσεις από τη Μονή σε τρίτους».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα το υπουργείο Οικονομίας επισημαίνεται πως με τη διαδικασία αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο επανακτά την κυριότητα των μεταβιβασθέντων στη Μονή Βατοπαιδίου ακινήτων του.

«Είναι αυτονόητο ότι το ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώξει, όπου χρειάζεται, την απόδοση από τη Μονή και από κάθε τρίτο των ακινήτων τόσο της Λίμνης Βιστωνίδας, των νησίδων και των παραλιμνίων ή παρόχθιων εκτάσεων όσο και εκείνων που ανταλλάχθηκαν με αυτά με την άσκηση σχετικών αγωγών ενώπιον των Δικαστηρίων ή και την έκδοση συναφών διοικητικών πράξεων» προστίθεται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή