Twitter: Η πλατφόρμα αλλάζει χέρια, η «εποχή Μασκ» δημιουργεί ερωτήματα

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022 22:38
UPD:23:59
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Σε μια επεισοδιακή διαδικασία μηνών, ξημέρωσε νέα ημέρα για το δημοφιλές Twitter, το οποίο αλλάζει χέρια, με την εποχή του Έλον Μασκ να ξεκινάει, καθώς έκλεισε το deal των 44 δισ. δολαρίων. Κάτοχοι λογαριασμών που έχουν αποκλειστεί από την πλατφόρμα και παγκόσμιοι ηγέτες κατέκλυσαν με αιτήματα τον δισεκατομμυριούχο mr Tesla προκειμένου να αρθούν οι αποκλεισμοί τους.

Η πλημμύρα των αιτημάτων υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ιδρυτής των εταιρειών Tesla και SpaceX, εξισορροπώντας την υπόσχεση για αποκατάσταση της ελευθερίας του λόγου, αποτρέποντας ταυτόχρονα να μετατραπεί η πλατφόρμα σε μια «κόλαση».

Άλλωστε δεν είναι και τόσο τυχαίο ότι άνθρωποι όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου οι ψευδείς ειδήσεις και η ρητορική μίσους, έφεραν αποκλεισμό από την πλατφόρμα, χαιρέτισαν την εξαγορά. 

«Είναι σημαντικό για το μέλλον του πολιτισμού να έχει έναν δημόσιο διαδικτυακό χώρο όπου να μπορούν να εκφράζονται με υγιή τρόπο ποικίλες απόψεις, χωρίς προσφυγή στη βία», είπε ο Μασκ. «Το Twitter δεν μπορεί προφανώς να είναι ένα μέρος που θα γίνεται κόλαση, που θα ανοιχτό σε όλους, όπου όλα μπορούν να λέγονται χωρίς συνέπειες», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αποκλειστεί οριστικά από το Twitter λόγω κατηγοριών για υποκίνηση βίας μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, χαιρέτισε σήμερα την εξαγορά, αλλά είπε ότι δεν θα επιστρέψει στο Twitter. «Το Twitter βρίσκεται πλέον σε υγιή χέρια και δεν θα διοικείται πια από τους τρελούς της ριζοσπαστικής αριστεράς που απεχθάντοναι πραγματικά τη χώρα μας», έγραψε σε ανάρτηση στο δικό του δίκτυο, το Truth Social.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, στενός σύμμαχος του Πούτιν και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, έγραψε στο Twitter τα συγχαρητήριά του: «Καλή τύχη Έλον Μασκ στην υπέρβαση της πολιτικής προκατάληψης και της ιδεολογικής δικτατορίας στο Twitter. Α και εγκαταλείψτε τις επιχειρήσεις του Starlink στην Ουκρανία».

«Γεια σου Ίλον Μασκ, τώρα που είσαι ο ιδιοκτήτης του Twitter, θα βοηθήσεις να αντισταθείς ενάντια στο ηλεκτρονικό νομοσχέδιο λογοκρισίας C-11 του Τριντό»; έγραψε στο Twitter η Canada Proud, μια οργάνωση που εργάζεται για να απομακρύνει από την εξουσία τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

«Πρώτα από όλα (σας) άκουσα», απάντησε ο Μασκ σε σημερινό του tweet.

Ανησυχούν οι υπάλληλοι

Ο Μασκ δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα πετύχει όσα θέλει ούτε ποιος θα διευθύνει την εταιρεία. Έχει πει ότι σχεδιάζει να περικόψει θέσεις εργασίας, αφήνοντας τους 7.500 υπαλλήλους του Twitter να ανησυχούν για το μέλλον τους. Είπε επίσης την Πέμπτη ότι δεν αγόρασε το Twitter για να βγάλει περισσότερα χρήματα αλλά «για να προσπαθήσω να βοηθήσω την ανθρωπότητα, την οποία αγαπώ».

Ο ίδιος προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους των εργαζομένων του Twitter ότι προμηνύεται μεγάλος αριθμός απολύσεων και διαβεβαίωσε ότι η κριτική του στους κανόνες ελέγχου περιεχομένου δεν θα βλάψει την ελκυστικότητά του.

Πάντως λιγότερο από το 10% των 266 εργαζομένων στο Twitter που συμμετείχε σε μια δημοσκόπηση για την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Blind ανέμενε να συνεχίσει ακόμα να έχει δουλειά σε τρεις μήνες. Το Blind επιτρέπει στους υπαλλήλους να εκθέσουν τα παράπονά τους ανώνυμα αφού όμως εγγραφούν με εταιρικά email.

Μετά το τέλος της σχοινοτενούς διαπραγμάτευσης με άφθονες ανατροπές, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο απέλυσε αμέσως τον Παράγκ Αγκραβάλ, τον επικεφαλής του Twitter, τον οικονομικό διευθυντή Νεντ Σιγκάλ και τον επικεφαλής νομικών υποθέσεων και πολιτικής Βιτζάια Γκάντε. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αγκραβάλ και ο Σιγκάλ βρίσκονταν στα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο όταν έκλεισε η συμφωνία και συνοδεύτηκαν εκτός του κτιρίου.

Ο ιδρυτής των εταιρειών Tesla σχεδιάζει να γίνει μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος του Twitter, σύμφωνα με ένα άτομο με γνώση του ζητήματος. Σχεδιάζει να καταργήσει τις μόνιμες απαγορεύσεις σε χρήστες, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο άτομο που γνωρίζει το θέμα.

«Ο Μασκ βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να πείσει ανώτερα στελέχη να εργαστούν γι 'αυτόν σε μια πλατφόρμα που δημόσια έχει απαξιώσει», δήλωσε η αναλύτρια του Insider Intelligence, Τζασμίν Εμπεργκ.

Προειδοποιήσεις από την ΕΕ

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές επανέλαβαν παλαιότερες προειδοποιήσεις ότι, υπό την ηγεσία του Μασκ, το Twitter πρέπει να τηρεί την νομοθεσία σχετικά με τις ψηφιακές υπηρεσίες, που επιβάλλει υψηλά πρόστιμα σε εταιρείες εάν δεν ελέγχουν παράνομο περιεχόμενο.

«Στην Ευρώπη, το πουλί θα πετάξει σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς μας κανόνες». Αυτό ήταν το σχόλιο-απάντηση του Ευρωπαίου Επίτροπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν στην είδηση ότι ο Έλον Μασκ ολοκλήρωσε τη συμφωνία εξαγοράς του Twitter. Μετά την είδηση ο δισεκατομμυριούχος έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: the bird is freed (το πουλί απελευθερώθηκε ) αναφερόμενος στο σύμβολο της πλατφόρμας. 

Το μήνυμα επομένως του Μπρετόν, ο οποίος επίσης τοποθετήθηκε στο Twitter, είναι ότι ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter θα πρέπει στην Ευρώπη να σεβαστεί τη ρύθμιση στις μεγάλες πλατφόρμες που μόλις έχει εγκριθεί. Ο Μπρετόν έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για αυτή τη νομοθεσία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή