Αντίποινα της Τεχεράνης με κυρώσεις στην ΕΕ

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 14:14
UPD:14:26
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
A- A A+

Σε αντίποινα προχωρεί η Τεχεράνη απαντώντας στις κυρώσεις της ΕΕ. Το Ιράν την Τετάρτη (26 Οκτωβρίου) ανακοίνωσε κυρώσεις κατά ιδρυμάτων, ατόμων και μέσων ενημέρωσης που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στα τιμωρητικά μέτρα που επέβαλε πρόσφατα η ΕΕ εναντίον Ιρανών ηγετών που κατηγορούνται ότι κατέστειλαν διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε υιοθετήσει κυρώσεις κατά της αστυνομίας ηθικής και έντεκα ιρανών ηγετών, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην καταστολή διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της κοπέλας.

Το Ιράν συγκλονίζεται από διαμαρτυρίες μετά τον θάνατο της Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, η οποία πέθανε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθικής που την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του χιτζάμπ.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε κυρώσεις σε οκτώ ιδρύματα και δώδεκα άτομα που εδρεύουν στην Ευρώπη για «υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων», «υποκίνηση βίας» και «πρόκληση ταραχών, βίας και τρομοκρατικών ενεργειών» στο Ιράν.

Η ιρανική «μαύρη λίστα» περιλαμβάνει τη Διεθνή Επιτροπή σε αναζήτηση Δικαιοσύνης (ISJ), τη Διεθνή Ένωση κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (LICRA) και τις ιρανικές εκδόσεις της Deutsche Welle και του Radio France International.

Ευρωπαίοι και Γάλλοι βουλευτές και πολιτικοί και δύο αξιωματούχοι της γερμανικής εφημερίδας Bild είναι μεταξύ εκείνων που επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ιρανική κυβέρνηση.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης βίζας και «κατάσχεση της περιουσίας και των περιουσιακών στοιχείων τους στην επικράτεια υπό τη δικαιοδοσία του Ιράν», σύμφωνα με το υπουργείο. Στις 19 Οκτωβρίου, το Ιράν ανακοίνωσε ότι είχε συμπεριλάβει στη λίστα βρετανικές οντότητες και ιδιώτες, λίγες μέρες αφότου το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις στην ιρανική αστυνομία ηθικής για τον θάνατο της Αμινί.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή