ΕΕ: Κυρώσεις στο Ιράν για την καταστολή των διαδηλώσεων

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 12:14
UPD:12:32
REUTERS/Yves Herman
A- A A+

Την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν αποφάσισαν τη Δευτέρα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με το θάνατο της νεαρής Ιρανής Μαχσά Αμινί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία.

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε ανακοίνωσε ότι η ίδια και οι ομόλογοί της που συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο συζήτησαν τη «σοβαρή κατάσταση» στο Ιράν, και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν το θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου, της Μαχσά Αμινί, οι οποίες εισήλθαν στην πέμπτη εβδομάδα τους. 

Σύμφωνα με την Λίντε, εγκρίθηκε το πακέτο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. 

Το πακέτο βάζει στο στόχαστρο 11 Ιρανούς και τέσσερις οντότητες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Τα ονόματα δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. 

Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Πάντως η ΕΕ προσπάθησε να διαχωρήσει τις δύο υποθέσεις.  Όπως είπε ο επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Ολλανδίας, Wopke Hoekstra, είναι «ξεκάθαρο» ότι η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει τις γυναίκες που διαδηλώνουν στο Ιράν και καταγγέλλουν τις επιθέσεις κατά των διαδηλώσεων και έχει ζητήσει να διαφοροποιηθεί αυτό το ζήτημα από το πυρηνικό ζήτημα. «Είναι μια ξεχωριστή συζήτηση και είναι προς το συμφέρον όλων να έχουμε περισσότερη πυρηνική ασφάλεια», είπε.

Να σημειωθεί επίσης ότι η ΕΕ αναζητεί συγκεκριμένες αποδείξεις για οποιαδήποτε εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει αυξήσει την χρήση των ιρανικών drones στις συγκρούσεις στην Ουκρανία. Η Τεχαράνη, ωστόσο, αρνείται ότι προμηθεύει αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία. 

Πάντως εφόσον αποδειχθεί, η  ΕΕ ενδέχεται να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν για τα drones, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που συμμετείχαν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών. 

 naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή