«Ζήτω» η κλιματική αλλαγή

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 07:00
UPD:07:30
REUTERS/VINCENT WEST
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

Όνειρο ήταν και πάει. Όποιος σκέφθηκε ότι το χθεσινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας θα κατέληγε σε κάποιου είδους συμφωνία για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου, ήταν… μακριά νυχτωμένος.

Τα λέγαμε ήδη από την επομένη της συνόδου κορυφής. Μπορεί να βγήκε «λευκός καπνός», όμως γρήγορα τον πήρε ο… αέρας των πληροφοριών που διέρρευσαν στον Τύπο. Τα όσα δέχθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες περί επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου ήταν τόσο σύνθετα και με τόσους αστερίσκους, που δύσκολα οι υπουργοί Ενέργειας θα μπορούσαν να καταλήξουν εύκολα σε κοινή θέση. Όπως και έγινε...

Αφήστε που η Κομισιόν μόλις χθες «διαπίστωσε» ότι η οριζόντια εφαρμογή του ιβηρικού μοντέλου στο φυσικό αέριο ως εναλλακτική του πλαφόν προϋποθέτει και τη συμμετοχή της Βρετανίας και της Ελβετίας, με τις οποίες η Ε.Ε. διαθέτει ειδικού τύπου ενεργειακές συμβάσεις.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε, λοιπόν, στο επόμενο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για τις 24 Νοεμβρίου και… βλέπουμε. Από αναβολή σε αναβολή πάει το όλο θέμα, με τον χειμώνα να… σιμώνει και τον κίνδυνο εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου σε δυσθεώρητα ύψη να απειλεί συνολικά την Ευρώπη.

Μοναδικός σύμμαχος, προς στιγμήν, του Ευρωπαίου πολίτη είναι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Η ζήτηση φυσικού αερίου παραμένει υποτονική λίγες ημέρες πριν από τον Νοέμβριο. Ποιος θα το έλεγε ότι η κλιματική αλλαγή θα… έσωζε την παρτίδα στην αγορά ενέργειας. Αρκεί να μην ανατραπούν άρδην οι κλιματολογικές συνθήκες, με τη θερμοκρασία να πέφτει δραματικά και τις αποθήκες φυσικού αερίου της Ε.Ε. να αδειάζουν σε χρόνους ρεκόρ. Τότε θα είναι αργά και για πλαφόν και για ιβηρικό μοντέλο.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή