ISW: Έχει ξεκινήσει η υποχώρηση των Ρώσων στη Χερσώνα

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022 08:44
UPD:08:54
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξενικήσει να αποχωρούν από τη δυτική περιφέρεια Χερσώνας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank, οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα σκοπεύουν να συνεχίσουν να αποσύρονται από το τμήμα που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Δνείπερου τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, η υποχώρησή τους μπορεί να συναντήσει προβλήματα στην περίπτωση που οι ουκρανικές δυνάμεις επιλέξουν να επιτεθούν.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε στις 21 Οκτωβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις μεταφέρουν «αρκετά ενεργά» πυρομαχικά, στρατιωτικό εξοπλισμό και κάποιες μονάδες από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου στην ανατολική όχθη μέσω ferries.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν 2.000 άνδρες για να κρατήσουν την πρώτη γραμμή και συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τις ουκρανικές θέσεις, σύμφωνα πάντα με την ουκρανική Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι προσπαθούν να καλύψουν την υποχώρησή τους, σχολιάζουν οι αναλυτές. 

Επίσης, Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η ρωσική κατοχική διοίκηση προετοιμάζει την απομάκρυνση Ρώσων ειδικών που είχαν φέρει στην περιοχή, των Ουκρανών συνεργατών τους αλλά και του τραπεζικού συστήματος της Χερσώνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των αναλυτών, η ρωσική διοίκηση κατοχής στο Μπερισλάβ και οι εγκαταστάσεις με ανθρωπιστικές δραστηριότητες στην πόλη της Χερσώνας σταμάτησαν επίσης τη λειτουργία τους.

Τις τελευταίες μέρες αρκετοί αναλυτές καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι έρχεται υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στη Χερσώνα. Κληθείς να σχολιάσει χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να απαντήσει για το ενδεχόμενο υποχώρησης παραπέμποντας για απαντήσεις στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. «Αυτή η ερώτηση αφορά τη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, σας συνιστώ να την απευθυνθείτε στο υπουργείο Άμυνας», είπε χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζεται ότι στη Χερσώνα είναι σε εξέλιξη από τις ρωσικές αρχές επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων αμάχων εν αναμονή της επικείμενης ουκρανικής προέλασης. 

Πώς θα γίνει η υποχώρηση

Η ρωσική υποχώρηση από τη δυτική Χερσώνα απαιτεί ένα ρωσικό απόσπασμα να κρατά τη γραμμή κατά της ουκρανικής επίθεσης, καλύπτοντας τις ρωσικές δυνάμεις που αποχωρούν, εξηγεί το think tank. Αυτό το απόσπασμα πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένο, με εμπειρία και προετοιμασμένο να χάσει την ζωή του προκειμένου οι υπόλοιπες ομάδες να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Κύριου Επιχειρησιακού Τμήματος του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου, ταξίαρχος Ολέκσι Χρόμοφ, εκτίμησε στις 20 Οκτωβρίου ότι η ρωσική στρατιωτική ηγεσία μπορεί να αποσύρει «τις πιο μάχιμες μονάδες» από την αριστερή όχθη της περιοχής στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου και να αφήσει στρατιώτες που έχουν κληθεί στον πόλεμο για να καλύψουν την υποχώρηση.

Σχολιάζοντας την δήλωση Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές υποστήριξαν ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ψευδώς ότι οι «ελίτ» μονάδες αντικαθίστανται από ανεκπαίδευτους άνδρες στη Χερσώνα.

Πάντως, εάν η εκτίμηση του Χρόμοφ είναι σωστή, τότε οι ρωσικές δυνάμεις θα θέτουν όρους ώστε η ρωσική απόσυρση να καταστεί καταστροφική, εκτιμούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου. Οι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι, πρόσφατα κινητοποιημένοι έφεδροι της Ρωσίας είναι απίθανο να μπορέσουν να κρατηθούν και να αντισταθούν σε μια ουκρανική αντεπίθεση εάν οι ουκρανικές δυνάμεις επέλεγαν να τους επιτεθούν και να κυνηγήσουν τις δυνάμεις που αποσύρονται. Η κατάρρευση ενός κινητοποιημένου αποσπάσματος εφέδρων θα οδηγούσε πιθανότατα σε μια ουκρανική καταστροφή των ρωσικών δυνάμεων της ίδιας κλίμακας με εκείνη της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο, καταλήγουν. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή