Χερσώνα: Απευθυνθείτε στο υπουργείο Άμυνας, λέει το Κρεμλίνο- Πώς το φράγμα Καχόβκα περιπλέκει την κατάσταση

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 14:54
UPD:15:12
via REUTERS/EUROPEAN UNION/COPERNICUS SENTIN
A- A A+

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει εντολή, ή όχι, στις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τμήμα της Χερσώνας.

Υπενθυμίζεται ότι στη Χερσώνα είναι σε εξέλιξη από τις ρωσικές αρχές επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων αμάχων εν αναμονή της επικείμενης ουκρανικής προέλασης. Παράλληλα, αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου

Πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να απαντήσει για το ενδεχόμενο υποχώρησης παραπέμποντας για απαντήσεις στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. «Αυτή η ερώτηση αφορά τη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, σας συνιστώ να την απευθυνθείτε στο υπουργείο Άμυνας», είπε χαρακτηριστικά. 

Στο μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις ναρκοθέτησαν το υδροηλεκτρικό φράγμα της Χερσώνας. Το φράγμα Καχόβκα περιέχει πάνω από 18 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, επομένως μια έκρηξη θα προκαλούσε μαζικές πλημμύρες οικισμών κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Χερσώνας που βρίσκεται στη δυτική του όχθη. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι οι πλημμύρες θα επηρεάσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Σε σημερινή του δήλωση το γραφείο του Ζελένσκι επανήλθε στην υπόθεση, απειλώντας να αντεπιτεθεί πιο σκληρά εφόσον η Ρωσία καταστρέψει το υδροηλεκτρικό φράγμα.  «Ο πυρηνικός εκβιασμός δεν λειτούργησε, επομένως τώρα προσπαθούν να τρομάξουν τους πάντες ανατινάζοντας το φράγμα Καχόβκα. Στόχος τους είναι να μας κάνουν να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με  τους όρους τους. Αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Η Ουκρανία δεν θα υποκύψει στην ειρήνη με εξαναγκασμό», έγραψε σε ανάρτησή του ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Αντρέι Γέρμακ.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται τις κατηγορίες. Έχει μάλιστα κατηγορήσει την Ουκρανία ότι εκτόξευσε πυραύλους στο ίδιο φράγμα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να ετοιμάζονται να ανατινάξουν το φράγμα αφού αποσυρθούν από τη δυτική περιφέρεια της Χερσώνας με σκοπό να κατηγορήσουν έπειτα τις ουκρανικές δυνάμεις ότι πλημμύρισαν τον ποταμό Δνείπερο και τους γύρω οικισμούς, εν μέρει σε μια προσπάθεια να καλύψουν την υποχώρησή τους στην ανατολική περιφέρεια της Χερσώνας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή