Δεύτερος γύρος έρευνας για τις υποκλοπές μετά την αποτυχία της Εξεταστικής

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022 07:18
UPD:07:22
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Νέες προσπάθειες για να ριχτεί φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών θα αναληφθούν τις επόμενες ημέρες στον απόηχο της αποτυχίας της Εξεταστικής Επιτροπής να εντοπίσει τα κίνητρα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και τους «κοριούς» της ΕΥΠ και του Predator.

Οι ατελέσφορες έρευνες της Εξεταστικής Επιτροπής ολοκληρώθηκαν και τυπικά χθες με την έγκριση του «απόρρητου» πορίσματος της πλειοψηφίας από την Ολομέλεια της Βουλής. Η προσπάθεια, όμως, για να αποκαλυφθούν οι δράστες και τα κίνητρά τους και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη δεν έχει τερματιστεί καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες πρωτοβουλίες εντός και εκτός Βουλής. Ειδικότερα, την προσεχή Τρίτη 25 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει στις 10:00 κεκλεισμένων των θυρών η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά από σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης (βάσει του άρθρου 41Α του κανονισμού) για την υπόθεση της καταστροφής των αρχείων της υπόθεσης Ανδρουλάκη αλλά και της παρακολούθησης του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, από το λογισμικό predator.

Στην απόρρητη συνεδρίαση της Τρίτης έχουν κληθεί σε ακρόαση εκπρόσωποι των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Πιο συγκεκριμένα καλούνται οι: Αναστάσιος Σύρμαλης, Υποδιευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών & Προστασίας Δεδομένων OTE GLOBΕ, Πέτρος Κρόγκος, Διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών της Wind, Μαρία Σκάγκου, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Νομικός Σύμβουλος και Διευθύντρια Εταιρικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Vodafone Ελλάδος, Γεώργιος Διαμαντόπουλος, Διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών και Αποτροπής Τηλεπικοινωνιακής Απάτης Ομίλου ΟΤΕ, Ευάγγελος Λεμονιάς, Υποδιευθυντής Systems Security & Cyber - Resilience Ομίλου OTE και Κωνσταντίνος Μέγας, Executive Director Επιχειρησιακής Ασφάλειας και Συνέχειας Ομίλου ΟΤΕ.

Στην ίδια συνεδρίαση έχουν κληθεί σε ακρόαση και ο Χρήστος Ράμμος, Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η εποπτεύουσα την ΕΥΠ Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Βασιλική Βλάχου η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, ο νυν Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Υπενθυμίζεται ότι ο μέχρι στιγμής η κυρία Βλάχου και ο κ. Δεμίρης έχουν αρνηθεί να αποκαλύψουν τα κίνητρα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη επικαλούμενοι «εθνικούς λόγους» ενώ ο κ. Γεραπετρίτης έχει προβεί σε αντιφατικές δηλώσεις για το αν γνώριζε ή όχι τις αιτίες της παρακολούθησης.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται, όμως, νέες πρωτοβουλίες και από την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) που διερευνά τις υποκλοπές από το Predator. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κλιμάκια της επιτροπής θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου και θα ζητήσει εξηγήσεις για την υπόθεση από υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους. Από την πλευρά του, μάλιστα, ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κάλεσε όλους τους αρμόδιους στην Ελλάδα «εάν έχουν λίγη τσίπα» να συναντηθούν με τους εκπροσώπους της Εξεταστικής. Παράλληλα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόοδος και από την δικαστική διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης η οποία μέχρι στιγμής πάντως προχωρά με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή