Χερσώνα: «Έξοδος» 60.000 αμάχων τις επόμενες μέρες

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022 12:16
UPD:12:51
Dmytro Zhyvytskyi/ Telegram
A- A A+

Χερσώνα: «Έξοδος» 60.000 αμάχων τις επόμενες μέρες

Την απομάκρυνση περίπου 50-60.000 ανθρώπων τις επόμενες έξι ημέρες από τη Χερσώνα, σχεδιάζουν οι ρωσικές αρχές. Η Μόσχα προσάρτησε πρόσφατα από την Ουκρανία τη Χερσώνα και άλλες τρεις περιοχές (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια).

Χθες οι αρχές της κατεχόμενης ουκρανικής περιοχής κάλεσαν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα λόγω «επικείμενης ουκρανικής επίθεσης».

Μιλώντας στο «Soloviev Live», ο κυβερνήτης της περιοχής Βλαντιμίρ Σάλντο, ο οποίος έχει διορισθεί από τη Ρωσία, ανέφερε ότι οι αρχές μετακινούν πολίτες στην αριστερή όχθη του Δνείπερου για να «τους κρατήσουν ασφαλείς» και να επιτρέψουν στον στρατό να «δράσει αποφασιστικά».

«Πέρασα με το αυτοκίνητο από το περιφερειακό κέντρο σήμερα το πρωί. Εξωτερικά, δεν υπήρχε τίποτα που να υποδηλώνει ότι υπήρχε μεγάλη πίεση», είπε ο Σάλντο. «Όμως όταν έφτασα στο λιμάνι του ποταμού είδα ότι τα σκάφη περίμεναν και είναι ήδη φορτωμένα με ανθρώπους έτοιμους να πάνε στην αριστερή όχθη του Δνείπερου», είπε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «έχει ενταθεί».

Σύμφωνα με το Reuters, εκτιμάται ότι θα απομακρύνονται 10.000 άτομα την ημέρα για τις επόμενες έξι ημέρες και ότι ορισμένες περιοχές στη Ρωσία προετοιμάζονται να τους υποδεχθούν. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Χερσώνα τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με τον Σάλντο.

Ο ποταμός Δνείπερος διασχίζει την περιοχή της Χερσώνας. Η πόλη βρίσκεται στα βόρεια του ποταμού, όπου η Ρωσία ελέγχει κάποια εδάφη. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής βρίσκεται στα νότια του ποταμού, τον οποίο η Ρωσία κατέχει πλήρως επί του παρόντος. Υπάρχουν περιορισμένες διελεύσεις, μία από τις οποίες είναι η γέφυρα Antonovskiy, η οποία υπήρξε συχνός στόχος επιθέσεων της Ουκρανίας.

Η Χερσώνα θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την Ουκρανία και από την επανάκτησή της εξαρτάει η ικανότητα της χώρας να αμυνθεί έναντι μιας μελλοντικής ρωσικής επίθεσης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή