Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία υποστηρίζουν ότι υπάρχουν «άφθονα στοιχεία» ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) για να χτυπήσει αμάχους στην Ουκρανία
Οι τρεις χώρες έθεσαν το ζήτημα της φερόμενης προμήθειας τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Νεντ Πράις.
«Εκφράσαμε την πολύ σοβαρή ανησυχία μας για το ότι η Ρωσία προμηθεύεται αυτά τα UAVs από το Ιράν», τόνισε ο κ. Πράις σε ανακοίνωση Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Έχουμε πλέον άφθονες αποδείξεις ότι αυτά τα UAVs χρησιμοποιούνται για να χτυπηθούν ουκρανοί άμαχοι και πολιτικές υποδομές κρίσιμης σημασίας», πρόσθεσε. «Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κυρώσεις και άλλα προσήκοντα εργαλεία εναντίον όλων όσοι ενέχονται σε αυτές τις παραδόσεις», διεμήνυσε εξάλλου για ακόμη μια φορά ο κ. Πράις.
Σε ανάρτησή του επίσης ο κ. Πράις αναφέρεται στην στάση του Ιράν, το οποίο αρνείται ότι προμηθεύει με drones τη Ρωσία. «Αν και το Ιράν συνεχίζει να λέει ψέματα, ο κόσμος γνωρίζει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί σε Ουκρανούς αμάχους και υποδομές», έγραψε στο Twitter.
Στο πλαίσιο αυτό ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι τα κράτη μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας θα «εντείνουν» τη βοήθειά τους στην Ουκρανία και θα παράσχουν περισσότερα συστήματα για την αεροπορική άμυνα για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης. «Το ΝΑΤΟ θα παραδώσει τις επόμενες ημέρες συστήματα αντι-drones για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης απειλής των drones, συμπεριλαμβανομένων αυτών από το Ιράν», είπε.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί στην Ουκρανία τα ιρανικής κατασκευής Shahed-136 (drone καμικάζι), ισχυρίζονται η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της. Η Μόσχα έχει αποκτήσει έως και 2.400 από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με την Ουκρανία, και τα χρησιμοποιεί ως φθηνότερα υποκατάστατα για να χτυπήσει ενεργειακούς στόχους και να προκαλέσει φόβο στους αμάχους.
Τα drones Shahed 136- που λειτουργούν με GPS- μπορούν να πετάξουν έως και 1.500 μίλια από φορτηγά που σημεία εκτός Ουκρανίας και πιστεύεται ότι έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα από τον Αύγουστο. Αν και πετούν αργά, κάτι που τα καθιστά ευάλωτα σε κατάρριψη, ο τεράστιος αριθμός τους αποδεικνύεται δοκιμασία για την αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας.
Το Ιράν αρνείται ότι προμήθευσε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι δεν είχε καμία πληροφορία για την χρήση τους. «Χρησιμοποιείται ρωσικός εξοπλισμός με ρωσικά ονόματα», είπε ο Πεσκόφ.
naftemporiki.gr