Ε.Ε.: Ετοιμάζει κυρώσεις σε 8 άτομα-οντότητες για τη χρήση ιρανικών drones από τη Ρωσία

Κομισιόν: Έχουμε συλλέξει «επαρκή στοιχεία»
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022 15:03
UPD:15:13
via REUTERS/WANA NEWS AGENCY
A- A A+

Σε κατ'αρχήν συμφωνία για επιβολή κυρώσεων σε οκτώ άτομα και οντότητες σχετικά με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής σε ρωσικές επιδρομές στην Ουκρανία, έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Ε.Ε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η λίστα καταρτίστηκε σε συνάντηση ειδικών της Ε.Ε. για θέματα κυρώσεων σε συνάντηση που είχαν σήμερα και αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι σχετικής συζήτησης που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα.

Η πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι από τα μέσα του Σεπτεμβρίου έχει καταρρίψει 223 ιρανικά drones, την ώρα που η Τεχεράνη εξακολουθεί να αρνείται ότι έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα και drones για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως η εξάρτηση της Ρωσίας από ιρανικής κατασκευής drones για τις επιθέσεις κατά ουκρανικών στόχων καταδεικνύει την «χρεοκοπία» της Μόσχας σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο. Η χρήση ιρανικών όπλων ισοδυναμεί με παραδοχή αποτυχίας από τη Μόσχα, ύστερα από δεκαετίες χρηματοδότησης της σοβιετικής και μετασοβιετικής αμυντικής βιομηχανίας, πρόσθεσε.

Η Ε.Ε. έχει συλλέξει «επαρκή στοιχεία» σχετικά με τη χρήση drone ιρανικής κατασκευής από τη Ρωσία

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ναμπίλα Μασράλι, δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η Ε.Ε. έχει συλλέξει «επαρκή στοιχεία» σχετικά με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής από τη Ρωσία, εναντίον της Ουκρανίας.

Ερωτηθείσα αν η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, η εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. της 17ης Οκτωβρίου υπήρξε ευρεία πολιτική συναίνεση ότι η Ένωση πρέπει να δράσει γρήγορα. «Tωρα που έχουμε συλλέξει επαρκή στοιχεία, εργαζόμαστε για μια σαφή, ταχεία και σταθερή ευρωπαϊκή απάντηση», είπε συγκεκριμένα. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. την περασμένη Δευτέρα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες αναφορές για επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία με ιρανικά drones - ένα θέμα το οποίο συζήτησαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρι Κουλέμπα.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.υιοθέτησε την επιβολή κυρώσεων κατά 11 προσώπων και 4 οντοτήτων στο Ιράν για το θάνατο της Μαχσά Αμινί και τις βίαιες καταστολές ειρηνικών διαδηλώσεων στο Ιράν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή