ΕΕ: Ετοιμάζονται κυρώσεις στο Ιράν για την προμήθεια drones στη Ρωσία

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 17:05
UPD:18:04
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να επανεξετάσουν τα στοιχεία για να επιβεβαιώσουν πότε παραδόθηκαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία πριν επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της χώρας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής στις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αρκετές αναφορές και εκτιμήσεις πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα drones παραδόθηκαν πιθανότατα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί την εξαγωγή όπλων για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα κράτη της ΕΕ θέλουν να καταλάβουν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραδόθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή, δεδομένης της σθεναρότητας των αρνήσεων της Τεχεράνης, είπαν οι άνθρωποι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν για ένα εμπιστευτικό θέμα.

Είναι πιθανό το μπλοκ προχωρήσει σε περισσότερες κυρώσεις κατά του Ιράν αυτή την εβδομάδα, είπε ένας από τους ανθρώπους, παρά την ανησυχία ότι τέτοια μέτρα θα κινδύνευαν να αποστασιοποιήσουν περαιτέρω την Τεχεράνη από το μπλοκ και να την ωθήσουν πιο κοντά στη Ρωσία.

Ένα άλλο άτομο είπε στο Bloomberg ότι στόχος είναι να επιβληθούν νέες κυρώσεις μέχρι το τέλος του μήνα. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια μορφή θα λάβουν οι κυρώσεις, αλλά ένας από τους ανθρώπους είπε ότι τυχόν κυρώσεις στις παραδόσεις όπλων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μέτρα που σχετίζονται με το εμπόριο.

Πηγή: Bloomberg

Ενημερωθείτε εδώ για όλες τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή