Κρεμλίνο για ιρανικά drones: Δεν έχουμε πληροφορίες για τη χρήση τους

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 12:44
UPD:12:48
Shutterstock
A- A A+

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι δεν εχει πληροφορίες σχετικά με το εάν χρησιμοποιήθηκαν ή όχι ιρανικά drones-καμικάζι στις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 στις επιθέσεις εναντίον του Κιέβου. Πάντως στις σημερινές ρωσικές επιθέσεις φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι, αντί για drones. 

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία χρησιμοποίησε όντως τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με τη χρήση τους.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που προσάρτησε η Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες εμπίπτουν στην προστασία του πυρηνικού οπλοστασίου της Μόσχας.«Αυτά τα εδάφη είναι με απαράγραπτο δικαίωμα μέρη της Ρωσικής Ομοσπονδίας... και η ασφάλειά τους παρέχεται στο ίδιο επίπεδο με το υπόλοιπο έδαφος της Ρωσίας», τόνισε.

Τι είναι το drone Shahed-136

Το Shahed-136 του Ιράν καταδύεται προς τον στόχο του και εκρήγνυται κατά την πρόσκρουση. Έχει ένα τριγωνικό φτερό, φέρει μια κεφαλή περίπου 80 λιβρών και εκτοξεύεται από το πίσω μέρος ενός φορτηγού. Τα drones έχουν αναφερθεί ότι έχουν εμβέλεια έως και 1.500 μίλια, που σημαίνει ότι μπορούν να εκτοξευθούν μακριά από το μέτωπο.

Είναι όμως αργοκίνητα, θορυβώδη και πετούν σε χαμηλό υψόμετρο. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τα καθιστούν «εύκολα στο στόχο χρησιμοποιώντας συμβατικές αεράμυνες».

Ενώ οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι το ιστορικό της Ουκρανίας στην κατάρριψη πυραύλων είναι καλό, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει «ρεαλιστική πιθανότητα η Ρωσία να σημειώσει κάποια επιτυχία» επιτιθέμενη με πολλά drones ταυτόχρονα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή