Κουσνέρ: Οι Ρώσοι αποχώρησαν από τις ζώνες ασφαλείας

«Πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν πριν τις εχθροπραξίες»
Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008 13:45
REUTERS/LEVAN GABECHAVA

A- A A+

Την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τις ζώνες ασφαλείας γύρω από τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία διαπίστωσε σήμερα επί τόπου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εξέπνεε η προθεσμία για την αποχώρηση των Ρώσων και η Τυφλίδα είχε δηλώσει πως η Ε.Ε. θα αποφανθεί για το κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/10/1575416.htm .

«Οι Ρώσοι έπρεπε να αποχωρήσουν από τις ζώνες ασφαλείας και το έκαναν», δήλωσε ο κ. Κουσνέρ, του οποίου η χώρα, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είχε διαπραγματευτεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων μετά τη σύγκρουση Γεωργίας - Ρωσίας τον περασμένο Αύγουστο.

Σε δηλώσεις του από το χωριό Εργκνέτι, κοντά στη Νότια Οσετία, ο Γάλλος ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν πριν από τις εχθροπραξίες.

Όπως είπε, η όποια συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών για την ασφάλεια στην περιοχή, στις 15 Οκτωβρίου στη Γενεύη. Εκεί, σημείωσε, θα συζητηθεί ειδικά το ζήτημα της περιοχής Αχαλγκόρι, η οποία παραμένει υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων και των νοτιοοσετικών αρχών. Η εν λόγω περιοχή που κατά τη σοβιετική περίοδο ανήκε στη Νότια Οσετία, τελούσε υπό γεωργιανή διοίκηση μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, ενώ η υπόλοιπη αποσχιθείσα περιοχή είχε κηρύξει την ανεξαρτησία της από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή