Κ. Καραμανλής: Απαιτείται συντονισμένη δράση

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008 14:40
UPD:14:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής δράσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης τόνισε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Μάλτας, Λόρενς Γκόνζι, στη Βαλέτα.

Ο κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα στους Έλληνες πολίτες τονίζοντας πως η κυβέρνηση εγγυάται το σύνολο των καταθέσεων και πρόσθεσε με έμφαση ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των επιπτώσεων της κρίσης στα νοικοκυριά.

Κ. Καραμανλής: Είμαστε εδώ για να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης

Κ. Καραμανλής: Απαιτείται συντονισμένη δράση από την Ε.Ε.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι χρειάζεται θάρρος και υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη και τη θωράκιση της οικονομίας και για την στήριξη των οικογενειακών εισοδημάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ανησυχεί από το ενδεχόμενο ύφεσης εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι απαιτείται ψυχραιμία, εκτιμώντας ότι ο αντίκτυπος της κρίσης βρίσκεται προ των πυλών. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η κρίση συνέπεσε με την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών.

Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι απαιτείται συντονισμένη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι κυβερνήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει κατά μισή μονάδα τα επιτόκια και έδωσε έμφαση στην ανάγκη ψύχραιμης αντιμετώπισης των προβλημάτων, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι να μην χάσουν οι ευρωπαίοι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Κ. Καραμανλής επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη λήψης όλων των δράσεων που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, ενώ τόνισε ότι το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ασφαλές.

«Υπάρχει αλληλεξάρτηση των οικονομιών, αλλά δεν έχουμε τους κλυδωνισμούς που υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, «προκειμένου να διατηρήσουμε ισχυρή την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της».

Συμφώνησε ότι χρειάζεται μια συντονισμένη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά, όπως είπε, από εκεί και πέρα κάθε χώρα πρέπει να έχει την δική της πολιτική.

Λαθρομετανάστευση

Σε ό,τι αφορά το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την υποστήριξή του στο Σύμφωνο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, το οποίο χαρακτήρισε πρώτο βήμα αλλά όχι τελευταίο, αφού πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα και τόνισε την ανάγκη κοινής και συντεταγμένης αντιμετώπισης των προβλημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών συνόρων, μέσω των οποίων εισέρχονται οι λαθρομετανάστες, αφού, όπως είπε, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης επηρεάζει όλη την Ευρώπη.

Τέλος, επανέλαβε την πρότασή του για την δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής που θα προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ.

Ο Κ. Καραμανλής ενημέρωσε επίσης τον ομόλογό του της Μάλτας για τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό και στο θέμα της ΠΓΔΜ, ενώ συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή