Έκθεση με τεφροδόχους στο Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022 08:32
A- A A+

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων λειτουργίας, το Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας θα φιλοξενήσει στους χώρους του μία ενδιαφέρουσα ομαδική έκθεση κεραμικής με τίτλο «Τελετουργικά Δοχεία», με ελεύθερη είσοδο.

Στην αρχαία Eλλάδα οι τεφροδόχοι ήταν σημαντικό στοιχείο των ταφικών εθίμων, όπως αποδεικνύεται και από τα δεκάδες ευρήματα που κοσμούν τα αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας μας. Η αποτέφρωση των νεκρών ήταν πολύ διαδεδομένη, με χαρακτηριστική την τεφροδόχο λάρνακα του Φιλίππου του Β΄ στη Βεργίνα.  Όπως στην αρχαιότητα, έτσι και σήμερα, οι τεφροδόχοι απασχολούν τους καλλιτέχνες.

Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 11.00 το πρωί. Η ομαδική έκθεση κεραμικής με τίτλο «Τελετουργικά Δοχεία» θα παραμείνει στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα έως και τις 22 Οκτωβρίου. Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν. Η έκθεση έχει οργανωθεί από την «Chimera art & craft» που εδρεύει στην Ερμούπολη της Σύρου.

«Γιορτάζουμε φέτος τα τρία χρόνια λειτουργίας του Αποτεφρωτηρίου, εγκαινιάζοντας μία έκθεση κεραμικής με τεφροδόχους, τις οποίες δημιούργησαν Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και παρουσιάζει στο χώρο μας η  Chimera art & craft» δήλωσε ο κ. Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης. Και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που το Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας, εκτός από ένας τόπος αποχαιρετισμού, συμβάλλει ώστε ο χώρος αυτός να αποτελέσει και έναν χώρο πολιτισμού».

Η έκθεση «Τελετουργικά Δοχεία» παρουσιάζει διαφορετικές εκδοχές τεφροδόχων μέσα από παλαιότερες και νέες δημιουργίες σύγχρονων κεραμιστών και κεραμιστριών.

Οι συμμετέχοντες προτείνουν αυθεντικές δημιουργίες τηρώντας τις βασικές αρχές του αντικειμένου, ενώ παράλληλα κάθε έργο αποτελεί μια άσκηση και έναν αυτοσχεδιασμό ανάμεσα στους κανόνες και στην ελευθερία της δημιουργίας, στο περιθώριο που αφήνει η αισθητική όταν απαλλάσσεται από την απαιτητική χρηστικότητα.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Γιάννης Ατσόνιος, Γιώργος Βαβάτσης, Μελίνα Ξενάκη, Έλλη Κανάτα, Σπύρος Καπής, Σταύρος Καρνάκης, Μάρω Κερασιώτη, Χαρούλα Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Έλενα Μανάλη, Μάνος Μαστοράκης, Λάζαρος Φίλιππος Παπαδόπουλος, Σπύρος Ροκάνας, Μαρία Σανουδάκη, Δήμητρα Σταυρινίδου, Σοφία Τριγώνη, Δώρα Τσιράκογλου, Μανούσος Χαλκιαδάκης, Ηλίας Χριστόπουλος, Yi ceramics, Yfi ceramics και Valentino Marengo. Επιμέλεια της έκθεσης από τον Μάνο Μαστοράκη και επιμέλεια του χώρου από τον Σπύρο Καπή.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV