Έλον Μασκ: Είχε μιλήσει με τον Πούτιν πριν από το «ειρηνευτικό σχέδιο» για την Ουκρανία;

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 11:40
UPD:11:45
REUTERS/ALY SONG
A- A A+

Μετά το «ειρηνευτικό σχέδιο» για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε από την πλευρά του Κιέβου, ο Έλον Μασκ διέψευσε χθες την είδηση ότι πριν την δημοσίευση των προτάσεών του για την επίλυση των συγκρούσεων είχε μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την είδηση για την επικοινωνία μεταξύ Μασκ και Πούτιν είχε κάνει γνωστή ο επικεφαλής του Eurasia Group Ιαν Μπρέμερ σε ένα σημείωμά του προς τους συνδρομητές του τη Δευτέρα. Όπως είπε, ο Μασκ του είπε ότι μίλησε πρόσφατα με τον Ρώσο πρόεδρο.

Σύμφωνα με τον Μπρέμερ, ο Πούτιν είχε αποκαλύψει στον Μασκ ότι ήταν διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία εφόσον η Κριμαία παραμείνει σε ρωσικά χέρια, η Ουκρανία παραμείνει μόνιμα σε καθεστώς ουδετερότητας και αναγνωρίσει ως μέρος της Ρωσίας τις περιοχές Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα που η Μόσχα προσάρτησε προσφάτως από την Ουκρανία.

Αυτές οι προϋποθέσεις αποτελούν ουσιαστικά σχεδόν πλήρη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας σε μια στιγμή που οι δυνάμεις τους βρίσκονται στην αντεπίθεση.

Ο Μπρέμερ υποστήριξε επίσης ότι ο Πούτιν ξεκαθάρισε στον Μασκ ότι αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν «ό,τι και να γίνει», με τον Μασκ να δηλώνει στον Ρώσο πρόεδρο ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα (βλ. χρήση πυρηνικών όπλων).

Μετά την αποκάλυψη του Μπρέμερ ο Μασκ διέψευσε τα λεγόμενά του. «Μίλησα με τον Πούτιν μόνο μία φορά και αυτό ήταν πριν από περίπου 18 μήνες. Το θέμα ήταν το διάστημα», έγραψε  στο Twitter. Όπως επίσης είπε, όχι μόνο δεν μίλησε με τον Πούτιν για τον πόλεμο, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν «άσκοπο, καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος αλληλεπικάλυψη μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών απαιτήσεων. «Δεν είναι καν κοντά».

Ο Μπρέμερ επανήλθε λίγο αργότερα υποστηρίζοντας πως η πηγή του ήταν ο ίδιος ο Μασκ.  «Ο Έλον Μασκ μου είπε ότι είχε μιλήσει με τον Πούτιν και το Κρεμλίνο απευθείας για την Ουκρανία», έγραψε ο Μπρέμερ σε ένα tweet του μετά την διάψευση του Μασκ, επαναλαμβάνοντας: «Μου είπε επίσης ποιες ήταν οι κόκκινες γραμμές του Κρεμλίνου».

«Γράφω το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο μου για τις γεωπολιτικές εξελίξεις εδώ και 24 χρόνια. Γράφω ειλικρινά χωρίς φόβο ή χάρη και η ενημέρωση αυτής της εβδομάδας δεν ήταν διαφορετική», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή